Jászberényi mérleg: kevés eredmény, sok probléma...

Jászberény az országos tendenciának megfelelően működik - ám sajnos ez a jelen helyzetben azt jelenti, hogy kevés az eredmény és sok a probléma - jelentette ki Balogh Béla az MSZP helyi szervezetének elnöke. Hozzátette: a polgármester jó stréberként még túl is teljesíti a kormányzat részéről felmerülő ötleteket. A város egyre kiszolgáltatottabb gazdasági helyzetbe sodródik, széteső intézményhálózat, rossz lakossági közhangulat – többek között ez a mérlege a félidejéhez érkező országos, és a másfél éves jászberényi Fidesz irányításnak – mondta a párt helyi első embere keddi sajtótájékoztatóján.

Bár elsőként a polgármestert ostorozta a szocialista vezető, ám azt is hozzátette: tisztában van vele, hogy a várost nem Szabó Tamás, hanem az alpolgármester és a kabinetfőnök irányítja, s ez a páros bizony nincs hasznára Jászberénynek. Az ő tevékenykedésük azonban cseppet sem csökkenti a polgármesteri felelősséget.

Hogy lássuk, nemcsak a levegőbe beszél, máris sorolta az érthetetlen döntéseket, a megkérdőjelezhető intézkedéseket. Ezekről most csak azért szólunk felsorolásszerűen, mert ezeket az előző sajtótájékoztatóján is taglalta az elnök, így igazából sok újdonság e téren nem hangzott el.

Szólt a Polgármesteri Hivatalban történt személyi változtatásokról, az idehozott vagy helyzetbe hozott ismerősökről, rokonokról, üzlettársakról. Csökken a város adóbevétele, normatív támogatása – mondta, miközben 1,4 milliárdos hitelfelvétel történt, a lakosságot pedig több új adó és brutális közüzemi díjemelés sújtja.

Balogh Béla szerint aggasztóak az ingatlancserék, nemcsak anyagilag, de annak tekintetében is, hogy mennyire válhat hasznára az így megszerzett vagyon a városnak.

Kitért a Csemegetömb projekt bukásának felelősségi kérdéseire, hiszen nem érti, ki fizeti meg a megvalósíthatatlan beruházás erőltetésének árát? Ugyanígy a Huszárlaktanya szétszabdalását is olyan döntésnek tartja, mely nem elsősorban a köz érdekét szolgálja.

A buszpályaudvar sorsáról elképzelés sincs, az elkerülő út 3. szakaszának megvalósulása kilátástalan, miközben belső körforgalmak építését erőltetik, holott azokat az elkerülő út befejezése után, az akkor kialakuló forgalomhoz kellene igazítani azokat. Egy helyen azonban mindentől függetlenül szükség lenne körforgalomra: a hűtőgépgyári bekötőút és a főút találkozásánál.

Víz utca, Zagyva állapota, Kőhíd és a belváros rekonstrukciója – mind esetében a beruházás előkészítésének, átgondolatlanságának és kivitelezésének problémáival szembesül a szocialista vezető, de ugyanígy nem érti, a Liska átadási és igazgatóválasztási hercehurcáját vagy a Jászkerület Kulturális Kft. jelenlegi működési elvét, mely semmiféle előrelépést nem mutat. Várszegi Tibor csak arra kellett, hogy elvégezze a piszkos munkát, az új felállás esetében azonban megint csak nehézségegekkel találkozik Balogh Béla, és nem látja, hogy mi az átszervezés pozitív hozadéka…

A Főiskola sorsa egy újabb megválaszolatlan kérdésként merült fel a sajtótájékoztatón - ám azt, hogy baj van, és egzisztenciális menekülés folyik, Balogh szerint jól mutatja, hogy a dékán-helyettes inkább elment gimnáziumigazgatónak a szomszédos városba. Az egykor országosan vezető szerepet betöltő intézmény tagozattá válását szégyenletesnek tartja az MSZP helyi elnöke.
Legvégül a Kórház került terítékre, amely megmarad ugyan gyógyító kórháznak, ám itt az a kérdés, lesz e benne orvos? Ki kellene egy olyan programot dolgozni, amellyel a városba lehetne csábítani orvosokat, szakalkalmazottakat – javasolta Balogh Béla.

A sajtótájékoztató végén, az ilyenkor szokásos levezető beszélgetés során - mikor a politikusok és újságírók, már kamerán és diktafonon kívül, Pilótatallért fogyasztanak és akár mosolyognak is egymásra - szerkesztőségünk független médiaként önkéntes felajánlást tett, hogy némiképp egyensúlyba hozza azokat a képi megjelenéseket, melyek a elnök úr szerint nem éppen az ő javára dőlnek el a helyi médiában. Ez tehát az oka, hogy cikkünket – bár a tartalom kétségkívül fontosabb – ezúttal négy fotó is illusztrálja. Kéretik városi szinten visszamenőleg is beosztani.