Budai Lóránt: Irgalmatlan igazságtalanságok vannak Jászberényben

A cafetéria megszüntetése, új adónemek bevezetése, a víz- és csatornadíj - infláció mértékét meghaladó- emelése, emellett prognosztizálható tömeges elbocsátások… irgalmatlan igazságtalanságok vannak Jászberényben - kezdte a hét közepén tartott sajtótájékoztatóját Budai Lóránt. A Jobbik képviselője a párt szimpatizánsainak gyűrűjében várta a sajtó képviselőit, mintegy hitelesítve azt a kijelentését, hogy a neki tulajdonított „baromságok” nem pusztán a saját szüleményei, hanem – ahogy mondja - tekintélyes számú városlakó véleményét fejezik ki.

A költségvetés megszorításokról beszél, költséghatékonyságot ígérnek, ennek ellenére a város munkabér hitelt vesz fel. Érthetetlen, miért van szükség hitelekre, főleg az 1,4 milliárdos hitelfelvételre, mely ahogy mások is jósolják, 30 évre eladósítja a várost…- mondta Budai Lóránt megismételve más ellenzéki képviselők álláspontját.

- Az eladandó ingatlanok árának jó része - melyektől 172 milliót vár a város - nem folyik be ebben az évben, az összeg amúgy is csak a költségvetés 2%-át teszi ki. Az is kérdéses, hogy a kórháztól visszavárt százmillió realizálható-e?

Budai képviselő szerint az is nyilvánvaló, hogy még mindig nem tudja a város, mit kezdjen a huszárlaktanyával. A pályázat kiírása jó ötlet, de az a hozzáállás, hogy csak olyan pályázatot fogad el a város, melybe nem kell beszállnia, hibás elképzelés. Miként a volt nővérszálló eladása is rossz ötlet, mert felújítás urán a patinás épület később bevételi forrás lehetne.

A város az eladott ingatlanok árát feléli. Jobb lenne ha nem értékesítenék, hanem hasznosítanák azokat. Példa a Szatmári-féle malom és a volt Gondozóház cseréje. Ha a Gondozóház egy vállalkozónak megéri, a városnak is megérné – szőtte a gondolatokat a képviselő, aki azt sem érti, miért most vár javaslatokat a város a hasznosításra. Előtte kellett volna erről gondolkozni… a városvezetőknek fogalmuk sincs, mit kezdjenek az épülettel – állítólag ezt a képviselőnek be is vallották.

A Jobbik elnöke kifejtette: az óvodacentrum miatt lebontandó óvodákat inkább felújítani kellett volna, ráadásul az óvodáskorú gyereknek jobb a kisebb közösség, s így a gyerekek sem szakadtak volna ki a megszokott környezetükből, ugyanakkor az óvónői állások is mind megmaradhattak volna.

A nemrég tárgyalt költségvetéshez benyújtott jobbikos módosító indítványokat a polgármester nem fogadta be - igazából a város első embere egyetlen módosító indítványt fogadott be, a magáét…– jegyezte meg némi éllel Budai Lóránt, majd el is kezdte ismertetni, hogy melyek ezek a mostohán kezelt tételek.

A reprezentációs költségből, mely 8 milliót tesz ki, 1 milliót javasoltak levenni. Nem a pezsgős koccintások idejét éljük… - mondja az elnök, aki a rendezvények utáni belső ünnepségek költségeit csökkentené ennyivel.

Plusz 1,5 milliót javasoltak a sportlétesítmények használati díjainak támogatására. – az egyesületek ugyanis támogatásuk jó részét visszafizetik terembérletre. Itt jegyezte meg Budai Lóránt, hogy a sport támogatás is tipikusan azok közé a területek közé tartozik, ahol oda adnak még többet, ahol sok van, és onnan vesznek el, ahol amúgy is kevés.

A Tuiti Peso Kft.-nek – a Jászkürt kiadójának - juttatott lapkiadási költségekből 5 milliót javasoltak átcsoportosítani. Egy olyan magáncég esetében, amely jelentős saját bevétellel, magas hirdetési árakkal dolgozik, ne kelljen a városnak az egész lapkiadást fedezni – vetette fel a jobbikos képviselő, majd azt az ötletet is tolmácsolta, miszerint talán a városnak is jobb lenne egy tartalmasabb kétheti lap megjelentetése.

A Jászkun Volánnak 2,5 millió forintot szeretett volna juttatni a módosítás, leginkább azért, hogy ebből lehessen fedezni a nagyon ritka hétvégi hűtőgépgyári járatok sűrítését.

A sportra visszatérve 1,250.000 Ft-tal kurtítaná meg a Jobbik a JKSE támogatását. Az egyesületre a múlt évben 70 milliót szánt a város, így ez a csökkentés szinte jelképes lenne, amit aztán a közbiztonsági programra kellene átcsoportosítani. Erre a célra nem lehet eleget költeni, például szerencsés lenne folytatni a térfigyelő rendszer bővítését is, erre azonban nem szánt idén a város.

Fél millió forint kellene a jászberényi polgárőrség támogatására – mondta Budai - akik idén a támogatásuk felétől estek el. A képviselő ugyanakkor finom ellentmondásnak tartja, hogy a roma nemzetiségi önkormányzat támogatását megduplázták.

Ez évben is 1,5 milliót írtak abba a rublikába, ahol a rendőrök, mentők, tűzoltók támogatása szerepel, a baj csak az, hogy eddig a rendőrség egyedül kapott ennyit, most viszont innen kap a másik két szervezet is…

A neszűri szemétszállítással kapcsolatban a képviselő hangot adott annak a véleményének, hogy az idén erre szánt 6 millió forint kidobott pénznek tűnik. Itt ki kellene találni valamit, ám eddig még nem sikerült – mondta, talán némi önkritikával is, a neszűri ügyek egyik felelőse.

Olyan érthetetlen tételekkel zárult a felsorolás, melyek jó része szintén megtakarítható lenne a Jobbik szerint:

Tízmilliót szán a város fénymásolók üzemeltetésre, ugyanakkor kisebb összegből lehetne venni egy gépet és azt használni, vagy meg lehetett volna egye-kettőt tartani a testvérvárosnak – amúgy nagyon helyesen - odaajándékozott fénymásolókból…

Egy külső cégnek pályázati előkészítés és lebonyolítása címén juttatott összeget is meg lehetne spórolni egy belső szakember alkalmazásával…

Húszmillióba kerül három ügyvédi iroda foglalkoztatása – talán elég egy olyan irodát alkalmazni, amely képes minden feladatot ellátni…

Útfelújításra, karbantartásra 150 milliót szán a város. Ezeket azonban az eddigieknél célszerűbben kell felhasználni, figyelni kell az ellenőrzésre – elég csak a Páfrány utcai kereszteződés katasztrófális kivitelezésére gondolni. Ezen a téren is van még mit tanulni, jegyezte meg a lista és ezáltal a sajtótájékoztató végére érve a Jobbik elnöke.