Budai Lóránt: „A városvezetők belehazudtak a szemünkbe…..”

Április 11-én tárgyalta Jászberény önkormányzata az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló rendelet megalkotását, mely szerint maximum 1 millió forint visszatérítendő támogatásban részesülhet például az a fiatal házaspár, melynek egyik tagja legalább 5 éve bejelentett, jászberényi lakcímmel rendelkezik, valamint maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet az a városunkban letelepedni szándékozó szakember, akinek hivatása és Jászberényben tartása a város fejlődését segíti elő. Budai Lóránt a Jobbik önkormányzati képviselője a rendelettel kapcsolatosan az ülésen elhangzottak apropóján tartott a héten sajtótájékoztatót.

A képviselő bevezetőjében elmondta, hogy a testületi ülést megelőző bizottsági ülésen kifejtett észrevételeit, illetve két módosító indítványa közül -szokás szerint- egyet sem fogadott be az előterjesztő, aki ez esetben Juhász Dániel alpolgármester úr volt.

Budai Lóránt így folytatta: - …. És ha már alpolgármester úrnál tartunk… Mind a bizottsági, mind a testületi ülésen a szakemberek – általam módosítani kívánt - támogatásának kritériumait egy egészségügyben dolgozó házaspárral védte meg. Konkrétan pedig azzal, hogy egy a kórházban- és egy a mentőszolgálatnál dolgozó fiatal már megkapta ezt a támogatást… Többször is felhozta őket példaként és (önmaguk fényezése érdekében) többször is hivatkozott az ő támogatásukra.

Én ezzel az erőltetett hivatkozással kapcsolatban megkérdeztem, hogy a szóban forgó fiatal házaspár megkapta-e már a támogatást? A válasz a polgármester úr és az alpolgármester úr szájából így hangzott: „igen csak biztos nem akarták nagydobra verni!” Nos, én viszont szeretném „nagydobra verni”, hogy a múlt heti testületi ülésen Jászberény városvezetői nemcsak az én szemembe, hanem a város minden lakója szemébe belehazudtak.

Itt van nálam a polgármester úr aláírásával hitelesített elutasító határozat, miszerint Dr. Szabó Tamás nem javasolja a támogatás odaítélését. A nyilvánosság előtt többször is megítéltnek nyilvánított támogatás ténye – finoman szólva – is elégtételt kíván az Önkormányzat részéről. Ezért határozottan kérem a város vezetését, hogy a döntést bírálják felül, és ha már Jászberény nyilvánossága előtt megítélték a támogatást, azt tegyék meg a valóságban is… - mondta Budai Lóránt, aki szerint a döntés oka jogilag megkérdőjelezhető, annál is inkább, mivel az otthonteremtési támogatásra ebben az évben 14 millió forint jut, melynek nagy részére még jelentkező sem volt. A forrás hiánya tehát nem megfelelő és igaz magyarázat – jelentette ki a képviselő.