Baráth László: A lobbizás és a példamutatás ereje szolgálhatja Jászberényt

Bármennyire is jólesett a pünkösdi testi és lelki felfrissülés, az ünnepet követően szigorúan visszatérünk a dolgos hétköznapokba. A ma reggeli sajtótájékoztatójának anyagát összeállító Baráth László képviselő urat saját bevallása szerint már a korai órákban nagy munkában találták a nap sugarai - vagy ez esetben inkább az esőfelhők… Ám valószínűleg nem csak a szürke idő miatt festett kissé borús képet Jászberényről a városatya. Keddi sajtótájékoztatóján többek között szó esett téves irányokról, átgondolatlan intézkedésekről, melyek véleménye szerint harminc-negyven évre visszafoghatják a Jászberény fejlődését, elszalasztva azt a lehetőséget, melyet ennek a városnak a legendája kínál(t) számunkra. A sajtótájékoztató fő csapásiránya azonban a közbiztonság és a Városőrség, azaz a Jász Városőr Egyesület munkássága, illetve feloszlásának kérdésköre volt.

E témában az alábbi tájékoztatót tette közzé Baráth László:

" - A Városőrségről nem lehet úgy beszélni, hogy ne villantsunk fel egy-egy eseményt a múltból.
Már a XVII. században, elsősorban a kereskedő városokban, találkozhattunk az úgynevezett városi milíciákkal (például Rembrandt: Éjjeli őrjárat), a mai városőrök elődeivel. Én személyesen a kilencvenes évek elején ismerkedtem meg az első városőr szervezettel Hollandiában. Meglepett a rendszer egyszerűsége, és irigykedve néztem, hogy milyen hatékonyan tudtak együtt dolgozni a város hivatalával és rendőrségével. A helyi munkanélküliekből válogatott polgárok (őslakók és kisebbségek egyaránt) nemcsak közmegbecsülést, hanem egy speciális lehetőséget kaptak arra, hogy visszatérjenek a munka világába. Ezt egy modul rendszerben kapott képzésnek köszönhették, aminek segítségével egy idő után (kb. 2 év) visszatérhettek a civil biztonsági szférába, de néhányukkal, a legjobbakkal, találkozhattunk a rendőrség soraiban is.

Első reakcióként megszerveztem Jászberényben egy konferenciát, és meghívtam két profi szakembert Hollandiából, akik az ottani városőrség kialakításában közreműködtek. A konferencia után sokan gratuláltak, de a kivitelezésben a helyi politikusok már nem tudtak egységes álláspontot kialakítani.

Ugorjunk egy nagyot. Öt évvel ezelőtt Jászberény város polgármesterének közreműködésével alakítottuk meg a Jász Városőr Egyesületet. Ennek az egyesületnek ugyan sok köze nem volt az eredeti elképzeléshez, de valljuk be őszintén, az akkori közbiztonsági viszonyok mellett egy hasznos és hatékony lehetőségnek tűnt.

Ma már visszatekintve az elmúlt évekre, megállapíthatjuk, hogy az elképzelés bőven beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Évről-évre erősödött, egy jól működő, hatékony egyesületté vált. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött szerződés alapján együttműködött a jászberényi Rendőrkapitánysággal. Sok kellemetlen és nehéz probléma megoldását vállalta fel sikerrel. És a jól végzett munka után a dicsőségből is kivehette részét az egyesület, hisz a jászberényi emberek levélben, szóban köszönték meg munkánkat, a segítséget.

Itt szeretném újra megköszönni az alapításkor nyújtott támogatást, amit az akkori polgármestertől és a testülettől kaptunk. És külön szeretnék köszönetet mondani annak a néhány magánembernek és vállalkozónak, akik az elmúlt években lehetővé tették a városőrség működését. De észre kellett vennünk, hogy az idő múlásával, a változó körülményekkel szembenézve korunk más megoldásokat és más filozófiát követel. Ezért az utolsó közgyűlésen a következő döntéseket hoztuk: A Jász Városőr Egyesületet feloszlatjuk, a komoly értéket képviselő ingóságait, 1 db Seat típusú gépkocsit és 2 db profi Motorola típusú rádiót, a gépkocsi lízing szerződéséből hátramaradó összeg fejében, Jászberény város Közterület Felügyeletének átadjuk. Biztosítva evvel, hogy a felhalmozott vagyon továbbra is Jászberény város közbiztonságát szolgálja.

Tudom választ ígértem a miértre is. Itt már saját gondolataim közül mondanék el néhányat. Ha visszaemlékeznek többször is kifejtettem azt a véleményemet, hogy ebben a képviselői ciklusban a közbiztonság lesz az egyik siker ágazat. Hisz, ahogy fogalmaztam, ehhez rendelkezünk minden képességgel (pénz, paripa, fegyver). Egy kicsit részletesebben. Az első bizonyított: meglehetősen komoly összeget költöttük a közbiztonság területére. Szerintem az elvárható hatékonyság megkérdőjelezhető. De tény, hogy az eddigi alvó pozícióhoz képest valamiféle elmozdulás látható. Törvényi oldalról nagyon határozott, komoly lépések történtek. A Ptk. és a Btk. szigorítása már néhol egy kicsit túlzónak is tűnik. A város rendeletalkotó képessége is megmaradt. A hivatalban működő számtalan iroda mellett, van Városi Rendőrkapitányságunk, Közterület Felügyeletünk, vannak mezőőreink, van három (???) Polgárőrségünk, a városban működik számtalan civil biztonsági szolgálat. A rendőrség, és az itt működő civil szolgálatok által bevallott, 24 órában járőröző gépkocsik száma minimum 5 db. És mindezt sajnos már csak egy alig 27 ezres városban képzeljük el. Szerintem a világ egyik legbiztonságosabb városának kellene, hogy legyünk. Én is itt élek, és pontosan tudom, hogy ez nem így van. Akkor mi hiányzik? A civil hozzáállás? Csak a saját nevemben: néhány évvel ezelőtt kivétel nélkül minden civil biztonsági cégnek és a városnak megfogalmaztam egy felhívást, miszerint működjünk együtt a járőrözésben, elfogadva a rendőri irányítást.

Sajnos tudomásul kellet vennem a város nem bizonyult együttműködőnek. Közel másfél éve megismételtem ezt a felhívást. A reakció már durva elutasítás volt. A rendőrség együttműködése? A törvények határozottan szigorúbbá váltak. A Megyei Főkapitányság akciócsoportokat küld Jászberény éjszakájába, lovas rendőröket a Neszűrbe. Ez jelentős változás.

Akkor mi a probléma? Újra csak ismételni tudom magam: Erős rendőrsége csak egy erős városnak lehet! Egy erős város rendeletalkotó képességével, végrehajtó hatalmával, a közjót kell, hogy szolgálja! A KÖZ biztonsága érdekében pedig a nulla (zéró) toleranciát kell, hogy képviselje!

Ezért nekünk közéleti érdeklődéssel bíró embereknek (ráadásul képviselők esetében kellő tiszteletdíjért), véleményem szerint, stratégiát kell változtatnunk. Egy új taktika mentén használnunk kell meglévő lobbi erőnket, tudásunkkal, képességünkkel befolyásolnunk kell a helyi politikát. Itt szeretném kihangsúlyozni nem manipulálni, hanem befolyásolni. És meg kell tanulnunk példát mutatni. Szolgálni a városunkat, gyermekeink jövőjét.

Még egy bejelentést szeretnék tenni a Védelem Holding tulajdonosaként, éjszakai járőrözéseinket sűríteni fogjuk, és újraélesztjük az egykoron jól működő, a nap 24 órájában hívható, az 57/410-082-es számon elérhető segélyvonalunkat.

Ezt a lehetőséget köszönjük, annak a több száz jászberényi megrendelőnknek, akik megtiszteltek bizalmukkal" – fejezte be sajtótájékoztatóját Baráth László.