XVI. Pendzsom Folk Fesztivál Jászkiséren

Város lett Jászkisér és véget ért a XVI. Pendzsom Folk Fesztivál, melyet augusztus 19-20-21. napján rendeztek meg Jászkiséren. Idén megváltoztatták a fesztivál helyszínt a szervezők, s bár a belépőktől elestek, mert a területet nem lehetett lezárni, de helyette egy gyönyörű helyszínt kaptak.

Jászkiséren is sokan vettek részt a Fesztivál programjain, mint ahogy Jászberényben a Csángó Fesztiválon is nézőszámot döntöttek az érdeklődő emberek. Kicsit azonban tartok attól, hogy a mindennapjainkat körülvevő válság, és a velejáró nadrágszíjhúzás is közrejátszott abban, hogy az emberek a hazai rendezvényeket tartották szem előtt. Ami nem baj, hisz így még többen megismerhették, hogy milyen értékek vannak mindkét rendezvényen. Viszont azt is szem előtt kell tartanunk, ha egy varázsütésre véget ér a válság, jobb lesz az embereknek, lehet, hogy a messzi tájak újra vonzóak, kifizethetőek lesznek, ezáltal a következő évi rendezvényeken kevesebben lesznek.

Kis elkalandozás után térjünk vissza Jászkisérre. Három versenyen mérhették össze tudásukat a Fesztivál versenyén résztvevő táncegyüttesek: gyermek, felnőtt és flaszter kategóriában. Ez első két kategória még nem, de a harmadik kis magyarázatra szorul. Flasztertánc-aszfalttánc. Lukácsi György főrendező fejéből pattant ki az ötlet, hogy megpróbálja néptáncon és népzenén alapuló tematikus táncokat is versenyre hívni. Az ötlet bevált és három együttes is élt az indulás, megmérettetés lehetőségével. Mi más is lehetett volna ebben a kategóriában a fődíj, mint három különböző méretű aszfalt darab nemzeti szalaggal átkötve. (Azóta sem győznek kátyúzni Jászkiséren!)

Minden évben hagyomány, hogy a Jászság Népi Együttes egykori kiváló táncosáról elnevezett Szűcs Béla vándordíjat a Pendzsom Folk Fesztiválon adják át. Idén ez alkalommal e szakmai díjat Szűcs Béla testvére, Szűcs Gábor adta át egy kerek esztendőre, megőrzésre, megbecsülésre Kocsán Lászlónak a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztensének.

A szakmai zsűri tagjai a következők voltak:

Hortiné Dr. Bathó Edit – a Jász Múzeum igazgatója
Bakonyi István – a tiszafüredi Pátria Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója
Kocsán László – a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense

A következő eredmények születtek:

Gyermek táncegyüttesek kategóriája:

Aranytánc Díj: Pátria AMI Gyermekcsoportja – Tiszafüred
Aranypalást Díj: Kiscsillag Gyermektáncegyüttes – Jászkisér
Aranytorok Díj: Pátria AMI Gyermekcsoportja – Kunhegyes
Aranycsizma Díj: Lukácsi Szilárd, Kiscsillag Gyermektáncegyüttes – Jászkisér
Aranycipellő Díj: Hájos Alexandra Viganó AMI Gyermekcsoportja – Jászjákóhalma

Felnőtt táncegyüttesek kategóriája:

Aranytánc Díj: Alföld Néptáncegyüttes – Csongrád
Aranypalást Díj: Tiszafüred Népi Együttes – Tiszafüred
Aranytorok Díj: Cuháré Táncegyüttes – Szolnok
Aranycsizma Díj: Nagy Péter, Cuháré Táncegyüttes – Szolnok
Aranycipellő Díj: Nagykun Táncegyüttes Lánykara – Kisújszállás

Flaszter kategória:

I. Díj: Alföld Néptáncegyüttes – Csongrád
II. Díj: Nagykun Táncegyüttes – Kisújszállás
III. Díj: Pátria AMI Csoportja – Kunhegyes