Utazni jó

A Jászkapu Turisztikai Egyesület és a jászsági Tourinform irodák idén is részt vesznek a turisztikai szakma legnagyobb magyarországi kiállításán és vásárán Budapesten,
Az UTAZÁS 2011 34. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás 2011. március 3.-március 6. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Vásárközpontban.

A jászsági résztvevők ebben az évben is különös figyelmet fordítanak a Jászság egységes képviseletére és turisztikai kínálatának méltó bemutatására, hiszen a kiállításon való megjelenés kitűnő bemutatkozási, kapcsolatépítési lehetőség, ugyanakkor páratlan alkalom a vásárlói körének országos bővítésére. Ráadásul 2011-ben egy Magyarországon még soha nem látott kiállítás, a Himalája Expo tarkítja a programkínálatot, az Utazás Kiállítással egyidejűleg megrendezett Boat Show, Karaván Szalon lakókocsi és Bringaexpo kiállításain felül.

A Magyarországon még soha nem látott Himalája Expo egyenesen Franciaországból érkezik Budapestre, amely csupán négy napig lesz megtekinthető és csak az Utazás kiállítás látogatói számára.

A Himalája Expo múzeumba illő tárlatain a látogatók bepillantást nyerhetnek a hegység népeinek életébe. A Himalája Expo érdekességei az 1931-32-es Citroën expedícióból fennmaradt relikviák. A hajdan Sárga Expedíciónak nevezett hatalmas vállalkozás, a Beiruttól Pekingig tartó túra főszereplője az akkori technikai megoldásaival új utakon járó Citroën terepjáró volt, melynek egyik fennmaradt példányát most megtekinthetik. A Himalája Expo azonban nem csak a technikának állít méltó emléket. A híres csúcstámadók közül megeleveníti Mallory és Irvine 1924-ben tett első kísérletét, valamint a Hillary-Norgay párost, az új zélandi hírességet és a sokáig méltatlanul kevéssé ismert serpát. Képeken és írásokon keresztül megismerheti a közönség Lhásza kolostorának első női látogatóját is. A különleges bemutató azonban nem csak az emlékekből építkezik. A magashegyi népek mai használati tárgyai, a vallási szokásait megelevenítő imamalmok és szőnyegek, sőt egy buddhista szentély is helyet kap a mintegy ezer négyzetméteres területen. A helyszínen a buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze, homokmandala készül, amely művészeti tevékenység és egyben kultikus üzenet a világnak. A szervezők szeretnék bemutatni a Himalája magyar vonatkozásait is, ezért a kiállításra meghívást kapott a Mount Everest első magyar férfi meghódítója, a magyar Himalája expedíciók első számú vezetője Erőss Zsolt.

Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége idén India, aki többek között tánc hagyományainak bemutatásával kápráztatja el a látogatókat. Belföldi díszvendégként Győrt köszöntheti a közönség, aki a híres Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar fellépéseivel, valamint híres sportolóinak felvonulásával ad ízelítőt a város sokszínűségéből. A kiemelt belföldi téma idén az egészségturizmus.