Kerékpárútra pályázik Jászjákóhalma

A jászberényi ADU-csomópont körforgalmától a felújított 31-es út melletti biztonságos kerékpárúton végig lehet kerekezni egészen a Jákóhalma utáni, Jászdózsára vezető bekötőútig. Ha minden a tervek szerint alakul, a most még utópisztikusan hangzó mondat 2013-ra már maga a valóság lesz. Jászberény és Jákóhalma külön-külön zajló beruházásait szó szerint összekapcsolnák, s ezzel mindkét település, és minden utazó időt és biztonságot nyerhet. A héten lakossági fórumon vázolták a jákóhalmi lakosoknak az aktuális tudnivalókat.

A község polgármestere, ifj. Lukácsi Pál elmondta, az is indokolta a tájékoztató meghirdetését, hogy a tervek mellett a financiális hátteret is ismertessék. Amennyiben a falu belterületi kerékpárút építésére benyújtott pályázata sikeres lenne, a várhatóan 160 millió forintos költség 10 százalékát kéne fedeznie az önkormányzatnak. Mindezt feladatoktól terhelt saját pénzügyi keretük miatt fejlesztési hitelből teremthetik elő.

– Olyan döntést kell hoznunk az önerő forrásának megjelölése kapcsán, melyet a többség elfogad, kockázatot olyan értelemben nem vállalunk, hogy a nyertes pályázat is visszaadható – szögezte le Jákóhalma polgármestere. A község pályázatát gondozó Urbán Csaba mutatta be a falun keresztül több mint három kilométeren átvezető kerékpárút tervezetét, mely a 31-es út felújítása után, 2013-ig valósulhat meg. A főközlekedési út Jákóhalmán áthaladó szakaszának megerősítése jövőre kezdődne, és 2011 júniusában fejeződhet be. A település mindkét végén forgalomlassító sziget létesülhet, illetve a belterületet jelző táblák is kijjebb kerülnének, a Zagyva-híd, valamint a dózsai elágazás közelébe.

A fórumon Lányi László, a jászberényi Városüzemeltetési iroda vezetője és Tamás Zoltán, a Városfejlesztési Bizottság elnöke is jelen volt. A Jászberényben megvalósult, hamarosan épülő, és tervezés alatt álló kerékpárutak, és az ADU-körforgalom terveinek bemutatása mellett a jákóhalmiakat közvetlenül érintő információ is elhangzott a berényi illetékesektől. E szerint a két település között is külön úton haladhatnának a bringások néhány éven belül, ennek azonban feltétele, hogy Jászjákóhalmán megvalósuljon a beruházás, mivel az előírások szerint csak olyan településeket köthetnek össze ily módon, ahol már egyaránt van belterületi kerékpárút.

A Jákóhalma–Berény szakasz biciklivel való leküzdése így gyorsabb és biztonságosabb lehet. Ez különösen a községből a városba rendszeresen bejáróknak jelentene sokat, de turisztikai szempontból is előrevetítheti egy majdani, az egész Jászságot behálózó tanösvény kialakítását.