Célkeresztben a biztonsági öv

2009. szeptember 8-9-10 - én, egy európai közlekedésbiztonsági akció keretén belül, ismét fokozott közúti ellenőrzésre kerül sor - közölte a Megyei Baleset-Megelőzési Bizottság.

Az ellenőrzés célja a elsősorban a passzív biztonsági eszközök - biztonsági öv, biztonsági gyermekülés, bukósisak - használatának ellenőrzése.

A biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak használatára vonatkozó szabályok megsértőivel szemben a közúti közlekedésről szóló 1988 évi I. törvény 2009. augusztus 1-jén hatályba lépett módosítása közigazgatási bírság kiszabását rendeli el.

A biztonsági öv és a motorkerékpár bukósisak használatának elmulasztása miatt a bírság összege lakott területen 10, lakott területen kívül 20, autóúton, vagy autópályán 30 ezer forint. A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt a bírság összege lakott területen 15, lakott területen kívül 30, autóúton, vagy autópályán 45 ezer forint.

Magyarországon a biztonsági öv viselésének aránya nagyon alacsony – átlagosan 48% –, és főképpen ezért a balesetben meghalt és súlyosan sérültek száma nemzetközi összehasonlításban igen magas.

Korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy 100%-os övhasználat esetén a sérülések foka 30-50%-kal mérséklődne, ezen belül a súlyos sérülések száma felére csökkenthető lenne, a könnyű sérülések 80%-a elkerülhetővé válna.
A fokozott ellenőrzés fő feladata a passzív biztonsági eszközök használatának kikényszerítése.

A forgalomellenőrzés során kiemelt hangsúlyt kap az ittas járművezetők felderítésére, és a kerékpáros közlekedés szabályainak ellenőrzése is.

Kérik a járművezetőket, hogy kellő megértéssel és toleranciával vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek még abban az esetben is, amennyiben egy-egy akció során több alkalommal kerülnek megállításra.

Mielőtt elindul, kapcsolja be BIZTONSÁGI ÖVÉT!