A rendőrség megszállja az utakat

Április 27-29. között kerül sor hazánkban a TISPOL (Európai Közlekedés- rendészeti Szervek Hálózata) éves ellenőrzési terve alapján esedékes közlekedésbiztonsági ellenőrzésre. Az európai kampány kifejezetten a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetői felé irányul, az ellenőrzés ideje alatt a rendőrség az összes rendelkezésre álló sebesség-ellenőrző technikai eszközét működtetni fogja.

Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is a sebességtúllépés a legfőbb baleseti ok, melynek szerepe kiemelt a közúti tragédiák kialakulásában. Évek óta az összes személysérüléses baleset mintegy 25-30%-a, a halálos kimenetelű balesetnek pedig kb. 40%-a vezethető vissza a gyorshajtásra.

Megyénkben 2009 évben 813 személysérüléses baleset történt, melyből 269 esetben a sebesség helytelen megválasztása okozta a balesetet (33%). A 2009 évben bekövetkezett 42 halálos baleset közül 19-nél állapítottuk meg a sebességtúllépést a baleset okaként. (45,23%).

A forgalom-ellenőrzés során továbbra is kiemelt hangsúlyt kap az ittas járművezetők felderítésére, és a kerékpáros közlekedés szabályainak ellenőrzése is.

A közlekedésbiztonsági akció keretén belül kiemelt figyelmet fordítanak a szabálytalan előzés, az elsőbbségi jog meg nem adása és a szabálytalan kanyarodás szabályait megszegők, tilos jelzésen áthaladók felderítésére is.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Katasztrófavédelem munkatársaival együttműködve a járművezetők ellenőrzésén túl a járművek műszaki állapotát is vizsgálni fogják.

Kérjik a járművezetőket, hogy kellő megértéssel és toleranciával vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek még abban az esetben is, amennyiben egy-egy akció során több alkalommal kerülnek megállításra.