Húsvéti útravaló

Húsvét táján nem csak a nyuszi érkezik meg menetrendszerűen, hanem a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság aktuális közleménye is, mely szokás szerint felhívja a közlekedők figyelmét a közelgő Húsvéti Ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre.

A három napos ünnepben sokan útra kelnek, hogy meglátogassák távolabb élő rokonaikat, gyakran megfelelő helyismeret hiányában, mely olykor tétovázást, hirtelen fékezést, figyelmetlen irányváltoztatást eredményezhet. Kérjük a járművezetőket, legyenek a szokottnál is körültekintőbbek, türelmesebbek és figyeljenek egymásra!

Sajnos a statisztikai adatok alapján megyénkben nem csökken az ittas járművezetők száma. Az ünnepek hangulata se feledtesse Önökkel, hogy bármennyire csekély alkoholmennyiséget is fogyasztottak, az nem férhet össze a járművezetéssel. Külön szeretnénk figyelmeztetni a kerékpározókat is, hogy az ittas kerékpározás is szabálysértés! Ne veszélyeztessék saját és mások testi épségét, életét, biztonságát!

Az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában!

Magyarországon a járművezetőknek TILOS alkoholt fogyasztaniuk. Még a legcsekélyebb mennyiségű alkoholfogyasztást követően, sőt szeszesital tartalmú étel elfogyasztása után is TILOS a volán mögé ülni, mert rendkívüli veszélyeket rejt magában. Elég a másodperc töredéke, és máris megtörténik a baj, hiszen már kis mennyiségű alkohol elfogyasztása is hátrányosan befolyásolja a vezetési képességet, növeli a reakcióidőt, rontja a mozgáskoordinációs képességet, „csőlátást” eredményezhet.

Sokan az ünnepek után hazautaznak, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a posztalkoholos állapot, a „másnaposság” veszélyeire is. Ilyenkor a fáradtság gyakran rossz közérzettel párosul, mely egyrészt elvonja a figyelmet a vezetés komplex területéről, másrészt a reflexek tompulnak, és ennek következményei kiszámíthatatlanok.

Mindezekre való tekintettel a húsvéti ünnepekkel érintett hosszú hétvégén rendőreink kiemelt figyelemmel ellenőrzik mind az ittasság, mind a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, láthatósági mellény, bukósisak) használatára vonatkozó előírások betartását.
Ne feledjék, mindenkit hazavárnak! Gondoljanak mások és önmaguk biztonságára is!

A Megyei Baleset-megelőzési Bizottság minden közlekedőnek Kellemes Húsvéti Ünnepeket, valamint balesetmentes közlekedést kíván!