Víz ügyek

A Zagyva-Tarna rendszer folyói végig apadnak. Zagyva vízállása hétfőn reggel 07.00-kor Jászteleknél 339 cm, apadó volt (I. fok 350 cm).

A belvíz elleni védekezés továbbra is a KÖTI-KÖVIZIG majdnem teljes működési területét érinti. A szivattyútelepek folyamatos működésének és a kedvező időjárásnak köszönhetően tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. A jászberényi, jászkiséri belvízvédelmi szakaszokon II. fokú, készültségben van érvényben, a szivattyútelepek sok helyen továbbra is 24 órás üzemmódban működnek – tudtuk meg a megyei vízügyi szakemberektől.

A jelenleg adatok szerint Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén az elöntés mértéke körülbelül 29500 ha.

A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 38 stabil szivattyútelep 2,1 millió m3, míg 7 db szállítható szivattyú 200 ezer m3 vizet emelt át a folyókba. A február 18-án kezdődött belvízvédekezés alatt átemelt összes vízmennyiség meghaladta az 52 millió m3-t, míg a 2010-ben átemelt vízmennyiség elérte a 79 millió m3-t.

A jászsági önkormányzatok közül Jánoshida, II. fokú, míg Jászalsószentgyörgy, Jászfelsőszentgyörgy, Jászladány, Jászkisér, Jásztelek, Alattyán, önkormányzata I. fokú készültséget tart fenn.

A főcsatornák teltsége jelenleg 60-80 %-os.

Az ár- és belvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 189 fő vett részt (árvízvédelemben 70 fő, belvízvédelemben 119 fő).