18 ezer betöltetlen állás: nincs megfelelő szakember Magyarországon

A Manpower Inc. 36 országban végzett felmérése szerint a világon - csakúgy, mint Magyarországon - a munkaadóknak a megfelelően képzett, tapasztalattal rendelkező szakmunkások megtalálása a legnehezebb - írja a Napi Gazdaság.

Az ötödik alkalommal elvégzett Éves Tehetség Felmérés szerint már a munkaadók 31%-a számára okoz nehézséget egyes munkakörök betöltése megfelelő képességekkel rendelkező munkaerő hiányában. Bár a nemzetközi gazdasági helyzet hatására világszerte növekedett az álláskeresők száma, ennek ellenére bizonyos munkakörökben továbbra is jelentős kielégítetlen kereslet mutatkozik.

Magyarországon 18 ezer olyan álláshely van, amelyet akár holnap be lehetne tölteni, ha lenne kellően képzett munkaerő. Alapvetően a gyakorlattal rendelkező, nyelveket beszélő szakmunkások hiányoznak. A Manpowernek adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók, rosszul teljesítenek csapatban és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő.