Véres történet

Az árvíz/belvíz levonulását követően, valamint a nagy mennyiségű csapadék következtében visszamaradó, álló, pangó vizek várhatóan a csípőszúnyog lárvák nagy tömegének fejlődéséhez teremtenek ideális feltételeket.

A szúnyogcsípést követő vakarózás felsebzi a bőrt és ennek hatására, másodlagos, esetleges elgennyedő fertőzés keletkezhet. A vakarózás különösen nagy veszélyt jelenthet a belvízi/árvízi védekezésben résztvevők ill. az azt követő takarításokat/fertőtlenítéseket végzők számára, mivel a pangó vizek fertőzöttsége magasabb mint amihez mindennapi életünkben hozzászokott szervezetünk.

A szúnyogcsípés kivédésére az alábbi megelőző lépések javasoltak:

1. Zárt térben /pl. lakóházban/ alkalmazhatunk elektromos árammal üzemelő készülékbe helyezhető párologtató folyadékokat ill. lapokat. Ezek a készítmények folyamatosan üzemeltethetők, és biztosítják a szoba légterének szúnyogmenteségét. Alkalmazásukkor legyünk figyelemmel arra, hogy adott márkanevű folyadék/lap csak megegyező márkanevű készülékbe helyezhető. A helyiség légterének szúnyogmentessége légtérkezelő /légy- és szúnyogirtó/ aeroszolokkal is biztosítható.

2. Lehetőség szerint olyan helyiségben tartózkodjunk ill. töltsük az éjszakát, amelynek nyílászáróin szúnyogháló van elhelyezve.

3. A szabadban tartózkodók viseljenek hosszú ujjú felsőt, inget, valamint hosszúszárú nadrágot, különösen azokban az órákban, amikor a szúnyogok aktívak /rendszerint alkonyatkor, de párás, sűrű növényzettel borított területeken akár egész nap is támadhatnak a szúnyogok!/.

4. Alkalmazzunk repellens /riasztó/ hatású készítményeket! Ezekkel a szabad bőrfelületeket és a ruházatunkat kezelhetjük. Változatos formulációkban kaphatók /hajtógázas aeroszol palack, pumpás aeroszol palack, törlőkendő, gél stb./.

Közvetlen járványügyi veszély esetén dietil-toluamid /DEET/ tartalmú készítményeket alkalmazzunk szúnyogriasztásra /Lsd. Táblázat/

Használatukkor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

a) A készítményeket csak a használati utasítás szerint alkalmazzuk!
b) Ügyeljünk arra, hogy a készítmény nyálkahártyára /szem, száj/ ne kerüljön.
c) Kisgyermekeknél /3 éves korig/ inkább a ruházatot kezeljük az erre alkalmas aeroszol palackkal, figyelve arra, hogy a permet ne kerüljön a gyermek tenyerére, kézfejére és arcára, ahonnan esetleg a szemébe, szájába jutva nyálkahártyairritációt okozhat. 3 hónapos kor alatti gyermekeknél ne alkalmazzunk semmilyen riasztószert, inkább használjunk inszekticiddel kezelt ágyhálót ill. a csípéstől védő öltözetet.
d) Terhes nők csak a feltétlenül szükséges mennyiségben, a bőrre vékony rétegben felvíve alkalmazzák.
e) Allergiára hajlamos egyének a használat előtt kis bőrfelületen győződjenek meg a készítmény ártalmatlanságáról. Napégette vagy sérült bőrfelületen ne alkalmazzuk.
f) Csak akkor ismételjük a kezelést, ha a készítmény már elvesztette a hatékonyságát.
g) A dietil-toluamid a műszálas anyagokat, műbőrt, óraüveget és a festet vagy lakkozott felületeket károsítja.

Néhány, szúnyogriasztásra engedélyezett, min. 15% dietil-toluamidot tartalmazó készítmény

Név / Hatóanyag tartalom / Hatástartósság (órában)
Ben’s 30 kullancs- és szúnyogriasztó aeroszol / 30% / 6-8
Biocolt-U szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol / 23% / 5-7
Biocolt-U szúnyog- és kullancsriasztó krém / 30% / 8-10
Johnson OFF Aktív rovarriasztó aeroszol / 30% 6
OFF! Family Care rovarriasztó száraz aeroszol / 15% / 4
Protect szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol / 20% / 5-7
Stix kullancs- és szúnyogriasztó aeroszol / 20% / 4-6
Szuku szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol / 23% / 5-7
Szuku szúnyog- és kullancsriasztó krém / 30% / 8-10

Dr. Sárközi Mária
kistérségi tisztifőorvos