Vakon bízhatunk Kocza István tudásában

A németországi Aachenben rendezték január 14-15-16-án az Aachen Open 2011 nevű bűvös kocka versenyt, mely 16 ország 230 versenyzőjét sorakoztatta fel, így minden idők második legnagyobb kockaversenye lett, mind létszám, mind színvonal tekintetében megelőzve több világversenyt. A versenyen városunkból is ott volt Kocza István, aki a tőle megszokott módon leginkább a vak versenyszámokra koncentrált, 5x5-ös vak kirakásból az első, míg több kocka vak kirakásából a 3. helyen végzett.

Mind a 4x4-es, mind az 5x5-ös kocka vak kirakására 3 lehetőséget adtak a szervezők péntek délután, emellett a több kocka vak kirakására is két lehetőség volt, az egyik péntek délután, a másik szombat reggel. A péntek délutáni kísérleteket minden versenyző magának oszthatta be, így az ezen versenyszámokra specializálódott versenyzők között igazi taktikai csata alakult ki. Amire szükség is volt, hisz a mezőnyben ott volt a több kocka vak kirakásának 3 korábbi világcsúcstartója is, Kai Jiptner, Dennis Strehlau és a világbajnok Tim Habermaas. (Mindhárman németek.)

Kocza IstvánKocza IstvánA pénteki napon mindhárman 16 kocka kirakását kísérelték meg, melyből Dennis Strehlaunak 13 sikerült, így ő "fordult" az első helyen. A második helyen Tim Habermaas, aki 12 kockát tudott kirakni a 16-ból, harmadik helyen pedig Kocza István, aki 8 kockát rakott ki a vállalt 9-ből.

Közben zajlottak az 5x5-ös vakon kirakások is. Kocza István sikeres 25 perc 15 mp-es kirakása után 3. kísérletében 19:13-as országos csúcsot ért el, amire szükség is volt a győzelemhez, hisz Dennis Strehlau 19:29 alatt rakta ki az 5x5-öst vakon, eredménye német országos csúcs. Harmadik helyen az egyre univerzálisabb feltörekvő ifjú tehetség, a német Cornelius Dieckmann végzett.

Kai Jiptner pénteken jelentősen túlvállalta magát 16 kockával, 9 sikrült neki, így szombaton már csak 12-vel próbálkozott, amiből csak 8-at sikerült kiraknia, így lecsúszott a dobogóról. Szintén nem tudott javítani pénteki eredményén Dennis Strehlau. Tudott viszont Kocza István és Tim Habermaas. István ezúttal hibátlanul rakta ki 9 kockáját új országos csúccsal, ám ez csak a 3. helyhez volt elég, mert Tim Habermaas 16-ból 14 kocka sikeres kirakásával megszerezte az első helyet.

A klasszikus, 3x3-as versenyszámot Cornelius Dieckmann nyerte 9.49 mp-es átlaggal, megelőzve a skót világbajnokot, Breandan Vallance-t (10.74) és a német Sebastian Weyer-t (10.75). Jól jellemzi a verseny színvonalasságát, hogy még a 4. helyezett holland Mats Valk átlaga is csak 2 századdal maradt el a 3. helyezettétől (10.77) és a "legjobb dobogó" nem hivatalos világcsúcsát is megdöntötte a verseny (az első három helyezett összesített ideje), valamint a 3 nap alatt megdőlt 8 Európa-csúcs és 49 országos csúcs.