Megvan az 54.!

Hangzott a kiáltás a jászjákóhalmi Zagyva híd lábánál. Tedd a többihez a kocsiba! – érkezett a határozott válasz a másik oldalról. A méreten aluli kis csuka megkezdte utolsó útját a gáton felfelé a rozzant, viharvert, valaha biztos szebb napokat látott Ladába. Kis ficánkolás után, hosszan visszanézett szeretett otthonára, mielőtt zörögve elnyelte a csomagtartó éhes bendője. Tudta, nincs menekvés, hisz válogatás nélkül, sorozatban ő az 54. Mi volt a végeredmény? Vajon elérték a 100-at? Azt sajnos nem tudom, mert előbb továbbálltam másik horgászhelyet keresni. Egy hónappal ezelőtt, hárman voltak a versengő fiúk parton.

Már gyerekkoromban szerettem horgászni. A Szövetkezet út 6-ban laktunk, közvetlenül a folyóra, a hídra nézett az erkélyünk. Nem kellett messzire menni. Édesapám fertőzött meg a horgászat szenvedélyével, de jó is tette. Akkoriban a 80-as években még nagyon szép halakat lehetett fogni a belső Zagyván. A halbőséget megmutatta a mindenkori „halbolondulás”, mikor a hatvani cukorgyár a folyóba engedett löttyétől a bódult halak tömegei a vízfelszínen kábultan kapkodtak levegő után. Aztán elköltöztünk a folyó mellől, egy jó időre abbamaradt a horgászat, a cukorgyár is beszüntette áldásos tevékenységét, s szebb halak is más vizekbe költöztek a városi ágból.

Pontosan hat évvel ezelőtt újra kiváltottam a Zagyva-Tarna engedélyt és megint üldözőbe vettem a ficánkoló népséget. (2010-ben az éves engedély 3.900.-Ft. volt, ami egyáltalán nem nevezhető nagy összegnek.) Négy évvel ezelőtt kipróbáltam a pergetést, nagyon megtetszett. Minden év őszén augusztustól kezdődően sok szép fogás, sétálás a folyóparton, élvezetes küzdelem után szakítás, nagyon sok fenéken, fán, bokron maradt műcsali fémjelzi ezt a korszakot a mai napig. Ezekben az években volt olyan esztendő mikor szinte eltűnt a folyó, volt olyan is, mikor egész szezonban két méretes csukát sikerült zsákmányolnom, s kilométereken át senkivel sem találkoztam. Vajon ez volt a jobb, vagy a mostani horgászdömpinges csuka-kánaán?

Tudjuk, hogy a jászsági, Jászberény környéki belvízzel elborított termőföldek mennyi kárt okoztak a mezőgazdaságnak, a vadállománynak, védett vízimadarak vették birtokba a sekély, de halivadékban gazdag kiöntéseket, hisz ezeket már olvashattuk. Akit Jászjákóhalma felé vitt az útja, az meglepődve tapasztalhatta, hogy az út bal oldala melletti árokparton, a szántóföld vizében is horgásztak. „Az árhullám áldásos hatással is járt, de ennek azért jóval kevesebben örülnek. A sikeres ívás miatt óriási halbőség tapasztalható a Zagyván, számos nemes hal növendék állománya évtizedek óta nem látott mennyiséget mutat.” – fogalmazta meg Ifj. Pap Gábor az újszászi Szabadság Horgász Egyesület titkára röviden a tényeket.

Évtizedek óta nem látott mennyiség! Augusztusban a Zagyva feketéllett a halivadékoktól, szinte a folyó nem is látszott csak az irdatlan mennyiségű megszámlálhatatlan haltömeg. Ponty, keszeg, kárász, balin és megannyi kis uszonyos. Ösztönösen úsztak felfelé, árral szemben, amíg bírtak, de a vasúti híd előtti betonzúgóval nem bírtak. Sokuk elpusztult a kimerültségtől, tetemüket a vízbe benyúló, abból kinövő parti bokrok ágai, gyökerei nem engedték elsodródni. Aki itt belemerített egy szákot a vízbe, nem bírta kivenni, olyan nehéz lett. Megkérdeztem az egyik halvadászó idősebb embertől, mit csinál a halakkal? Olyan rég ettem már halászlét. – jött a megható válasz. Halászlét? Alig tíz centis ivadékhalakból? Érdekes.

Aztán két hete olyan történt velem, amiben még nem volt részem a Hányás hídja utáni Zagyva ágon az elmúlt hat évben ezen a szakaszon: jött egy ellenőr. (Persze az is könnyen lehet, hogy az elmúlt évek alatt mindig elkerültük egymást.) Szimpatikus, rendes ember. Azt mondják jászjákóhalmi, s elege lett a zagyvai és tarnai halrablásból, letette idén az ellenőri vizsgát és munkához látott. Csak sokáig bírja benzinnel és idegekkel.

Hosszan lehetne még a témán elmélkedni de, egy nagy kérdés van: vajon a jövő ősszel mennyien leszünk a Zagyván és a Tarnán csukára várva? Talán attól függ igazán kinek, mely csapatoknak, mennyiszer lesz meg még a szezonban 54. A horgászrend szerint: „A felnőtt horgász a méretkorlátozások alá eső halakból fajonként naponta 3 db-ot foghat.” A bevezetőben említett három főhősünk fejenként 18 db-nál járt.

Ajánlom a témával kapcsolatban az érdeklődők figyelmébe a következő honlapot:
http://www.zagyva-horgasz.eoldal.hu