Lumina Live 2010

Július 8. és 11. között a Lumina Cornu Klub által megrendezésre került a Lumina Live tábor Jászfényszarun, a Vadászházban. A Lumina Live a szerepjáték szerelmesei számára rendezett, országos hírű és színvonalú élő szerepjáték. Ennek apropóján beszélgettünk a klub elnökével, Erdei Gáborral és alelnökével, Radics Félix- szel.

- Mi is pontosan az a szerepjáték?
- Sokan összekeverik a színjátszással, pedig a kettő nem ugyanaz. A szerepjáték egy roppant érdekes dolog. Az emberek, illetve a gyermekek, 14 éves koruk elmúltával elfelejtenek játszani. Pedig, ha belegondolunk, egész életünk folyamán szerepet játszunk, pl.: a munkahelyen, az iskolában és otthon, csak nem tudunk róla.

- Hogyan alakul a klub életében egy év?
- A klub időszámítása tábortól táborig tart. Három fő rendezvényünk szokott lenni: két asztali Torna és egy élő játék, ez utóbbi a Live. A Live, mértében és színvonalában az ország egyik legjobb élő szerepjátéka. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy résztevőink Nyíregyházától kezdődően, Salgótarjánon, Debrecenen és Szegeden keresztül egészen Sopronig az ország minden pontjáról érkeznek.

- Hogyan kezdtek hozzá a tábor szervezéséhez?
- A szervezés három tag kezében fut össze; Pál Peti, Radics Félix és Erdei Gábor, természetesen, mindegyikünknek más a feladata. Gábor az ötletekért, kapcsolattartásért és az információ áramlás kézben tartásáért felelős. Félix a koordinátor és a kivitelezésben segít. Peti a technikai kivitelezésben jár élen. Itt kell megjegyeznünk, hogy a művelődési ház is sok segítséget nyújt számunkra.
A tábor után, nyáron, mindenki regenerálódik. Az élet szeptemberben kezdődik, a tábor elemzésével. A tagok és a külső résztvevők elmondják, hogy szerintük hogyan sikerül, mit gondolnak róla. Minden véleményt meghallgatunk és adunk rá!

- Milyen lépés sorból áll össze a tábor végleges képe?
- A Live egy harc orientált tábor, ami a hadi játék és az élő szerepjáték között helyezkedik el.
Először az előző évi történet összefoglalásával kezdjük, melyhez 2008 óta filmet is forgatunk, ebben a történet előzményeit meséljük el. Az idei táborról készült filmet forgatókönyv alapján készítettük el, a forgatás egy napig tartott. A filmre ráépül egy fórumos játék, a karakterek itt kezdik a játékot, majd élőben folytatják azt. A karakter a játék folyamán csapódhat valamely (jó vagy rossz) oldalhoz vagy találhat a karakterének megfelelő célt.

Táborlakók - civilbenTáborlakók - civilben

Ha mindez megvan, ekkor érkezünk el arra a pontra, ahonnan a Live elindul. Természetesen, az új táborhoz új történet kell, ehhez pedig új szabályokra és természetesen új eszközökre is van szükség. Ilyen új eszköz két ostromtornyunk, amik a Szörnyeteg és Ménykő névre hallgatnak. Előbbit latin szöveg alapján építettük meg, 4 méter magas és két íjász fér el rajta.

A következő lépés az, hogy a történetet ráépítjük a térre, amelyhez hozzátartoznak állandó épületeink, így a Lumina Korsó, a Piac és a Látvány kovácsműhely- természetesen mindegyik állandó helyszínünk évről- évre szépül. Sőt, a táborban saját pénz is használunk, aranyat és ezüstöt.

A szervezés második része a logisztikai teendőkhöz kapcsolódik; ez a szükséges kellékek és eszközök a megfelelő számban, helyen és időben történő szállítását jelenti. Amennyiben mindezzel megvagyunk, kezdetét veszi az elő tábor, amit idén július 2 és 8 között tartottunk. Ez a tábor, a Live előkészítési munkálataival telik el. Hihetetlen, hogy mennyi munka van a helyszín előkészítésével; takarítás, tereprendezés, táborhely kijelölés, zenesarok, elsősegélyhely, talált tárgyak osztálya, stb., de a tábor végére szebben adjuk vissza a helyszínt, mint ahogyan azt kapjuk. Mi így háláljuk meg a segítséget. Újításunk, hogy az úgynevezett In teret, azt a teret, ahová a szereplő karakterében jelenik meg, egy paravánnal elválasztottuk az úgynevezett Out tértől (ahol a játékos „civilben” van), hogy aki nem játszik az a játékosokat ne zavarja.

- Meséljetek az idei táborról!
- A tábort egy rövid beszéddel Gabi nyitja meg, ahová már mindenki karakterének megfelelő öltözetben jelenik meg. Utána Félix tart egy általános szabályismertetőt, majd némi felkészülés után már aznap délután elkezdődik a játék, mely napokig tart. Természetesen, a városba való belépés előtt, ellenőriznünk kell minden résztvevőt, erre egy Karakterlap szolgál, valamint a játékosoknak Fegyvermustrán is részt kell venniük, hiszen csak biztonságos, tehát nem éles fegyverrel léphetnek be a játéktérre játékosaink.

- Mennyien vendégetek volt idén?
- Az idén először rendeztünk meghívásos tábort, ide barátainkat -60 főt- hívtunk meg, de volt már olyan táborunk is, ahol közel 100 embert láttunk vendégül.

- Mit nyer az első helyezett?
- Az első nyereménye, hogy a következő évi táborban nem kell részvételi díjat fizetni.

- Nagyon köszönöm a beszélgetést, remélem, hogy a továbbiakban is hasonló sikerrel folytatjátok munkátokat, amit elismerés illet!

Olvasóink a képeken a 2009- es Lumina Live táborról láthatnak ízelítőt. A linken pedig a 2010-es táborról készült filmet tekinthetik meg.

http://www.youtube.com/watch?v=1VqycwttQ7c

(Képek és film: Lumina Cornu Klub)