Leheles arcképcsarnok

Szombaton délelőtt a Lehel vezér Gimnázium könyvtárában, kígyózó sorokban várták egykori leheles diákok és tanárok, hogy kézbe vehessék a frissiben megjelent „Tablók könyvét”, mely egy sorozat 41.köteteként,a gimnáziumi évfolyamok tablóit, illetve az azokon szereplő tanulók névsorát fűzi egybe. Öregdiákok ismertek egymásra, rég nem látott osztálytársak köszöntötték egymást és egykor volt tanáraikat. Mind a könyv kiadásának hírére jöttek vissza az egykori alma mater falai közé.

Képeink a Galériában. - Kattints!Képeink a Galériában. - Kattints!Szóval ebből is látszik, jó érzékkel, jó helyre nyúlt a sorozat szerkesztője, a nagykanizsai Molnár László, hiszen ki ne szeretné némi nosztalgiával fűszerezetten végiglapozni egykori iskolatársai fotóit, még ha 3.300 magyar forintba kerül is az… Így vagyunk ezzel jópáran. Több régi társunkról persze tudtunk/tudunk, némelyikükkel tán tartjuk is a kapcsolatot, ám sokuk arca most ugrik be, sokukról pedig semmit sem hallottunk… Itt a könyvben azonban egyben van az a 7-8 évjárat akikkel az ember egy gimnáziumi időszak alatt megismerkedhetett. Igaz a fotók kevéssé felismerhetőek, hiszen egy géppapír nagyságra lezsugorítva egy évfolyamtabló elég aprónak tűnik, ám alatta ott a névsor és így ( plusz egy nagyító segítségével) azért el tudjuk kalauzolni magunkat a múlt ösvényein.

Mint Antics István igazgató úr – miután nagy nehezen csendet teremtett a rossz gyerekek módjára zajongó, csevegő, ismét egymásra talált régi barátok közt - elmondta, két éves előkészítés és kutatás után született meg az 1945 - 2010 közötti éveket felölelő könyv. A szerzővel – mint a közös munka Molnár László és Antics IstvánMolnár László és Antics Istvánsorán kiderült - Nagykanizsán ugyanannak a gimnáziumnak a padjait koptatták, mégis most, a jászberényi gimnázium kapcsán ismerkedtek meg.

Molnár László pedig arról mesélt, hogy ebben az eddig megjelent kötetektől eltérően, ebben a könyvben nem osztály, hanem évfolyam tablókat lehet látni, hiszen Jászberényben az országos divattól eltérően, egy-egy évfolyam mindig közösen készítette el érettségi tablóját. Végül a szerkesztő a kötetet - melynek elején egy kis gimnázium történet is olvasható, a borítóját pedig Velkeiné Pócz Ilona művésztanár készítette – az utóbbi időszakban tragikus körülmények között elhunyt, a tablókon szereplő diákok emlékének ajánlotta.