Kezdődik a pollenszezon

A Jászságban az elmúlt 10 évben nyolcszorosára emelkedett a szénanáthások száma! - tudtuk meg abból a közleményből, melyet Dr. Sárközi Mária kistérségi tisztifőorvos asszony juttatott el szerkesztőségünkbe. Mivel minden 4-5. ember szénanáthában szenved, így a legtöbb család közvetlen közelről éli át valamely családtagja szenvedését. Az alábbi rövid ismertető anyagban az allergiáról, majd a legveszélyesebb allergizáló gyomról - a parlagfűről –, a védekezési lehetőségeiről esik szó, végül pedig néhány gyakorlati jó tanács következik a szénanáthás, pollenallergiás betegek életének könnyítésére.

Mi az allergia?

Az allergia (túlérzékenység) a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) kóros túlműködése. A népesség mintegy 20%-a szenved allergiás megbetegedésben. Ilyenkor a szervezet, egészségre ártalmatlan anyaggal szemben, olyan válaszreakciót produkál, mintha az anyag káros lenne. Az allergiát kiváltó idegen anyag az allergén. Ezek lehetnek ételek, italok, baktériumok, vírusok és a környezetünkben felhasznált vegyszerek. Az immunrendszer harcol e károsnak vélt anyagok ellen, aminek jelét is adja allergiás reakciókon keresztül.
A belégzés útján szervezetünkbe jutott allergéneket teljes mértékben ugyan nem tudjuk elkerülni, de a pollennel való "találkozást" mérsékelhetjük, hatását kellő előkészületekkel csökkenthetjük.
Az allergiát kiváltó anyagok sok esetben nagyon hasonlítanak más anyagokhoz is. A hasonlóság miatt szervezetünk sokszor nem tud különbséget tenni, és az allergiát kiváltó fő anyaghoz hasonló allergiás reakciókat produkál, elsősorban az allergia előrehaladottabb állapotában. Ezt nevezzük kereszt-allergiának. (Pl. a parlagfűre allergiás a dinnyére is ugyanazokat a tüneteket produkálja.)
A pollenallergia legjellemzőbb tünetei az állandó tüsszögés, könnyezés, piros, vérbő szemek, orrfolyás, orrdugulás!

A parlagfű

Kétszikű, 20-180 cm változatos magasságú, terebélyes, egyéves gyom. Központi egyenes szár a tartóváza, melyből az oldalhajtások sűrűn ágaznak el. A mélyebb rétegekbe leszántott magok, akár 30-40 évig is életképesek maradnak. Ha a felszínre kerülnek, hamar csíráznak. A növény legintenzívebb növekedési időszaka június vége – július eleje.
A virágpor pollen szóródásának zöme július vége és augusztus, majd pollen szóródása a fagyok beálltáig tart. Egy parlagfű virág akár 8 milliárd virágport (pollent) is tud termelni.

Védekezés

Mivel teljes eredményre vezető módszer nincs, ezért fontos, hogy a védekezés folyamatos legyen és minden rendelkezésre álló eszközzel végezzük. Fontos a virágzás és a növény magérlelésének megakadályozása. - Leghatékonyabb a kézi gyomlálás, a gyökerestől történő kihúzás.
- A kaszálás és a kapálás további környezet- és költségkímélő védekezési mód. Minél hamarabb tanácsos a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani a növényt. Vigyázni kell a szakszerűtlenül végzett kaszálással, mert ha az a gyom 2-3 cm-es magasságában történik, hamar új erőre kap.
- A vegyszeres gyomirtás esetén a vegyszer gondos megválasztása indokolt. Tanácstalanság illetve kellő ismeret hiányában ajánlatos segítséget kérni növényvédelemmel foglalkozó szakemberektől.
A védekezést legkésőbb a parlagfű 10 cm-es magasságáig el kell végezni!

Mit tegyen a szénanáthás, pollenallergiás beteg?

1. Legyen pollennaptára, térben és időben legyen informált a pollenjelentések adatairól.
2. Minél többet tartózkodjon zárt helyiségben. Az ablakokat, ajtókat tartsa zárva. Éjjel 22oo és hajnal 400 óra között szellőztessen. Szereltessen be légkondicionáló berendezést, amit évente minimum 2 alkalommal, szakemberrel tisztíttasson.
3. Szabadban végzett tevékenységet lehetőleg ne a reggeli órákban végezze, mivel ekkor a legmagasabb a pollenkoncentráció.
4. Szabadtéri sétára alkalmas idő az eső utáni időszak, amikor legalább 10 mm csapadék hullott.
5. Ne gyomláljon, ne nyírjon füvet, ne legyen ott ahol füvet nyírnak. A kerti hulladékot semmisíttesse meg, vagy vitesse el, mert pollent és spórákat egyaránt tartalmaz.
6. Előre készüljön fel az utazásra.
7. Lehetőleg szezon előtt menjen szabadságra.
8. Rendszeresen takarítsa autóját, abban tiltsa a dohányzást, ablakokat tartsa zárva, a levegőt bent keringesse, illetve klímát csak akkor használjon, ha az autó pollenszűrővel felszerelt. A klímás autók fertőtlenítő takarítását érdemes szervizben végeztetni. Akkor induljon útnak, amikor legkisebb a pollenkoncentráció.
9. Vonaton, autóbuszon ne legyen az ablak nyitva, vagy üljön a menetiránynak háttal.
10. Ne motorozzon, kerékpározzon. Minden szabadtéri sport súlyosbítja állapotát!
11. Hordjon szemüveget, szeme védelmében a pollenekkel szemben.
12. Fokozott gondot fordítson a higiéniára. Ajánlott a ruházat gyakori mosása, levetett ruha hálószobán kívüli tárolása, gyakori hajmosás- arcmosás- kézmosás, gyakori ágyneműcsere. Viszont nem ajánlott az ágynemű szabadban tárolása.
13. Kerülje az irritáns hatású anyagokat pl.: alkohol, dohányfüst, parfümök, hajsprayk, rovarölő szerek, mosószerek, fertőtlenítőszerek.
14. Kerülje a kamillát, csalánt tartalmazó samponokat, bőrápolókat. Ne igyon belőlük készült teát. Ne fogyasszon mézet!
15. Aki parlagfűre allergiás kerülje bizonyos ételek fogyasztását pl.: banán, paradicsom, zeller, dinnye, füstölt húsok stb.
16. Az orrdugulás leghatékonyabban a sós vizes öblítéssel szüntethető meg, amit javasolt az esti fogmosást követően is elvégezni.
17. A szükséges házi patika mindig legyen feltöltve pl.: gyógyszer, orrspray, turbohaler, orrcsepp, szemcsepp, szemkenőcs valamint nehézlégzés esetére inhaláló készülék.
18. Minden gócot szüntessen meg (nőgyógyászati, urológiai, epe, fog), ezzel tehermentesítve immunrendszerét.
19. Erősítse meg immunrendszerét helyes táplálkozással, megfelelő folyadékfogyasztással, kevesebb vegyszer használatával, pszihés pozitív élményekkel.
20. Tanuljon meg együtt élni krónikus betegségével.

Az egészséges ember feladata:

Irtani a parlagfüvet, mert az emberen kívül nincs más kártevője. Ezt a feladatot fel kell vállalni, embertársaink, gyermekeink érdekében.