Életeket menthet az ingyenes oltás

Számos település tapasztalata alapján, ettől az évtől Jászberény is beépítette költségvetésébe azt a mintegy tízmillió forintos összeget, mely az adott évben a 13. életévét betöltő, életvitelszerűen Jászberényben lakó leánygyermekek Humán Papilloma vírus elleni ingyenes oltását biztosítja - mondta Szántai Tibor, az önkormányzat egészségügyi- és sportbizottságának elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet az érintett szülők tájékoztatására összehívott fórum előtt tartott dr. Bálint Péterrel, a Szent Erzsébet kórház orvos igazgatójával együtt.

Az oltóanyagot forgalmazó cég több városba szállítja ezt a 90 ezer forintba kerülő, három oltást tartalmazó csomagot, melynek árából 32%-os kedvezményt biztosít az önkormányzat részére. Jászberényben 125 családban él olyan 13 éves lány, aki kérheti az ingyenes oltást, azok pedig, akik nem esnek bele ebbe a körbe, ám szintén igényelnék, hogy beoltsák őket, - ha ingyenesen nem is, de - szintén egyharmadnyi kedvezménnyel, azaz 60.000 forint körüli összegért válthatják ki a három injekciót.

Mint Bálint Péter elmondta, a Humán Papilloma vírus (HPV) fertőzés, a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség, mely felelős a méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért. A méhnyakrák súlyos betegség, amely életveszélyes és későn felfedezve egy éven belül a betegek fele meghal. A védőoltást épp azért a 13 évesek kapják meg majd minden évben, mert a szexuális élet az igazi táptalaja ennek a típusú fertőzésnek, és a megelőzés akkor kell, hogy megkezdődjön, mikor még a veszélyforrás nem túl nagy.

A négykomponensű vakcina a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai által okozott méhnyakrák, hüvely, illetve szeméremtest daganatok és a rákmegelőző állapotok, valamint a külső nemi szervi szemölcsök ellen nyújt hatékony és hosszútávú védelmet.

Az oltási tapasztalatok alapján mellékhatása, oltási szövődménye - azon túl, mint ami egy hétköznapi oltásnál is előfordulhat - nincs.

Az oltások gyakorlati lebonyolítása alapos szervezést igényel, mert van egy oltási rend. A védettség kialakulásához féléven belül három részletben (0., 2. és a 6. hónapban) kell beadni az oltást. Terveik szerint az elsőt júniusban majd szeptemberben, illetve jövő év elején a Szent Erzsébet Kórház Kft. rendelőjében kapják meg a gyermekek.

Szántai Tibor elmondta, hogy május 20-ig kell a szülőknek eldönteni, élnek-e ezzel a lehetőséggel, a gyermekorvost pedig nyilatkoztatni kell, hogy az oltást a gyermek megkaphatja. A gyerekek szervezett formában, az iskolákból irányítva vesznek részt majd az oltásokon, kiküszöbölve ezzel, hogy a szülők esetleg elodázzák, vagy elfelejtsék az aktuális oltást.

Azt is megtudtuk, hogy azokon a településeken, ahol már több éves oltási tapasztalattal bírnak, kilencven százalék felett élnek az érintettek az ingyenes lehetőséggel, és nálunk is ez a cél. - Persze ezt családja válogatja, hiszen sajnos nem mindenhol kezelik megfelelő felelősséggel ezt a kérdést – mondta Bálint Péter, majd hozzátette: - Ami most elkezdődik, hosszútávon beérő folyamat, az igazi hatása is évek múlva lesz mérhető.