A zene nyelvével

A Continental Singers neve az egyik leghíresebb és legrégibb nevek közé tartozik a magyar modern keresztény zenei életben. Létezik felnőttekből, fiatalokból álló együttese és színházi előadásokat bemutató csoportja is. Tagjait minden évben a sok-sok jelentkező közük választják ki a beküldött hangfelvételek alapján. Az ifjúsági énekesek között, a CONTINI-ben, idén három jászberényi születésű fiatal is helyet kapott. Az ő beszámolójukat olvashatjuk az alábbiakban:

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai GyörgyA dal nem csak eszköz, hanem életforma is. Irány, törekvés, megtisztulás, útjelző tábla. Abban a világban, ahol ma minden szó félreérthető már, mi hárman úgy döntöttünk a zene nyelvével új irányt mutatunk. Úgy határoztunk, hogy a nyaralás, strandolás, pihenés helyett hirdetjük az evangélium örömhírét szerte az országban.

Még februárban elküldtük hangfelvételeinket a Magyar Continental Singers irodájába és jelentkeztünk annak fiatalokból álló csoportjába, a CONTINI-be. Egészen május közepéig vártuk a postást, hogy meghozza a várva várt levelet, amelyben mindnyájunkat arról értesítettek, hogy felvételt nyertünk.

Néhány nap múlva megérkezett a kottacsomag és a CD is, hiszen a miskolci próbatáborba már úgy kellett mennünk, hogy megtanultuk itthon a dalokat. Amint meghallgattuk a CD-t, tudtuk, hogy a legjobb döntést hoztuk. Bár kemény munka előtt álltunk, de a különféle zenei stílusú énekek, azoknak szövegei megerősítettek bennünket abban, hogy magvetővé kell válnunk.

Június utolsó hetében találkoztunk a CONTINI többi 23 tizenéves tagjával, akik az ország minden részéből érkeztek. Egy héten keresztül reggeltől estig gyakoroltuk a dalokat, a színpadi mozgást és megtanultunk jó néhány koreográfiát. Minden nap tanulmányoztuk a Bibliát, kaptunk lelki útmutatást. Fárasztó napok voltak, de nagyon jó társaság jött össze, nem voltak konfliktusok, hiszen egy célért dolgoztunk. Senkit nem kényszerítettek arra, hogy ide jöjjön, mindenki maga döntött így.
Július 3-án véget ért a felkészülés ideje, és 4-én vasárnap megérkeztünk turnéhelyszíneink első állomására, Jászberénybe.

Köszönjünk dr. Novák István igazgató-plébános atyának, hogy a Barátok templomában szeretettel fogadott minket. Nagy izgalommal vártuk, hogy szülővárosunkban hányan lesznek kíváncsiak „Megváltást hoz” című zenei programunkra. A koncert kezdete előtt szépen megteltek a padok, egyre több ismerőssel találkoztuk, sőt a későn érkezőknek már ülőhely sem jutott.

Nem emlékszünk olyan rendezvényre, amely így megtöltötte volna a templomot. Kicsit tartottunk attól, hogy a modern hangzás, a mozgás idegenül hat majd, de már néhány dal után kiderült, hogy a közönség nemcsak a külsőséget látja, nemcsak azt, hogy milyen aranyosak ezek a gyerekek, hanem azt is, hogy Isten üzenetét hoztuk közéjük. Reméljük elindult bennük egy keresés, vagy éppen megerősítés arról, hogy előttük a lehetőség egy tisztább, boldogabb élet megtalálására. A koncert végén a szűnni nem akaró vastaps jelezte, hogy a jászberényi publikum megértette ezt.

Köszönjük!

Dudák Dorottya, Orbán Ágnes és Palásti Marcell Contini tagok