Vád

Megrázó erejű filmet láthattak mindazok, akik kedd este a Malom Film-Színház nézőterén a rendezővel együtt végignézték Sára Sándor Vád című filmjét. Sokáig elhallgatott témát dolgoz fel az alkotás: a második világháború végén és azt követően magyar nők és családok ezreinek tették tönkre életét az asszonyokat, lányokat meggyalázó, megerőszakoló - amúgy felszabadítóként erre járó - szovjet hadsereg katonái.

Erről persze mindenki tudott - de senki sem beszélt, beszélhetett…

Sára Sándor 1996-os filmjében egy jászsági tanyára visz vissza minket, ahol az 1944-es esztendő karácsonyára készülődő család élete változik pokollá attól a naptól, ahogy a hadseregből megszökött, csendőrök elől bujkáló fiú, bosszút áll a tanyába érkező, fosztogató, majd később az egyik lányt megerőszakoló vöröskatonák egyikén. Fotó: www.mmakademia.huFotó: www.mmakademia.huA könyörtelen hatalom elleni küzdelemben, ahogy az apa és az anya megpróbálja megmenteni fiút, az egész család szétmorzsolódik. A család felét kivégzik, másik felét Szibériába tartó vonat nyeli el. Olyan idők járnak, amikor nem győzhetnek. Sőt, mindenért nekik kell fizetni...

A rendező a Fidesz helyi szervezetének meghívására érkezett Jászberénybe. A Malom ajtajai szerencsére kinn tartották a kampány szelét. Benn csak egy jó film pörgött. Egy azok közül, melyekből azért szépszámmal akad széles e hazában, s melyekből talán április 25. után is szívesen látnánk.
Én, speciál emellett nagyon szívesen kampányolnék, kérem tisztelettel….