Rendhagyó énekóra a Muzsikással

A zenei élményhez jutás, az éneklés, a zenetanulás, a zene befogadásának képessége nem csupán az általános műveltségi szint emeléséhez nélkülözhetetlen, hanem a testi lelki harmóniához is. Ezt vallják a Muzsikás együttes tagjai is, és ezért tartják fontosnak a jövő nemzedéke számára a népzene megismerését, befogadását.

Az elmúlt évek során nagy fába vágta fejszéjét az együttes mikor elhatározták, hogy rendhagyó iskolai énekóra keretében próbálják bevonni az ország különböző iskoláinak alsó és felső tagozatos tanulóit egy olyan közös játékba, melynek során a népzene segítségével a gyerekek számtalan érdekes és fontos információval lesznek gazdagabbak.

Azzal is tisztában voltak azonban a zenészek, hogy ilyen jellegű koncertek megrendezésére nincs pénzük az iskoláknak ezért 2004 decemberében saját erőből elindították a koncertsorozatot. A Muzsikás az iskoláktól az énekórákért semmilyen anyagi támogatást vagy hozzájárulást nem kér, nem fogad el, az iskolák számára a program teljesen ingyenes. 2005-től kezdve azonban minden évben sikerült megnyerni a MOL támogatását.

A zenészek múlt héten Jászberényben jártak, ahol két órát is tartottak – előbb az alsósoknak, majd a felsősöknek és a gimnazistáknak - a Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol mindazok akik részt vettek a világhírű népzenészek rendhagyó énekóráján, azok korosztálytól függetlenül – és nyugodtan ide érthetjük a jelen lévő felnőtteket is – hatalmas élménnyel lettek gazdagabbak.

Így aztán a jászberényi gyerekek egy része is csatlakozott az ország 180 településének 200 iskolájában tanuló, mintegy 45 000 diákhoz és ahhoz a közel 3000 pedagógushoz, akiket eddig egy-egy óra erejéig sikerült elvarázsolnia Sipos Mihálynak, Porteleki Lászlónak, Éri Péternek és Hamar Dánielnek.