Népes jászsági küldöttség a XXIX. Országos Táncháztalálkozón

Péntektől vasárnapig tart a XXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, ami a magyar népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet legnagyobb seregszemléje. Részt vesznek a rendezvényen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek és a hagyományőrző népművészek mellett a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviselői is. A jászberényi néptáncosok közel 150 fővel lesznek jelen a háromnapos eseményen három kategóriában (gyermek, hagyományőrző, felnőtt).

2010. március 26. péntek 19.00
Hagyományok Háza (Budai Vigadó, 1011 Budapest, Corvin tér 8.)

A „Halljunk szót...!” gálaműsorban ízelítőt láthatnak a következő két nap programjaiból.
A Jártató Együttes „Nádasmentén hajnalban” címmel kalotaszegi táncokat mutat be az Aprók bálja műsor beharangozásaként.

2010. március 27. szombat, 10.30–17.30
Papp László Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)

Aprók Bálja program az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében. Ebben az évben az Észak-alföldi Régió kapott bemutatkozási lehetőséget, melynek keretén belül a jászsági pedagógusok főszervezői a nap eseményeinek. Az egész napos küzdőtéri programokban közreműködnek: Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Barkóca és Kis Galagonya csoportja, Jártató Ifjúsági Táncegyüttes és a jászberényi Hagyományőrző Együttes és a Jártató zenekar.

Az érdeklődők jászsági táncokat tanulhatnak, és jászsági zenéket hallgathatnak.

10.45-től Jászsági táncok: lassú és friss csárdás Kocsánné Kuli Orsolya – Kocsán László vezetésével

10.45-től Jászsági viseletbemutató – Hortiné dr. Bathó Edit vezetésével és a Jászsági Hagyományőrző Egylet közreműködésével

13.20-tól pedig Jászsági oláhos és kanásztánc Dudás Dániel, Szűcsné Urbán Mária, Szűcs Gábor vezetésével

19.00 órától a „Tavaszi tánc” – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában
Jászsági oláhos, kanásztánc, lassú és friss csárdással mutatkozik be a Jászberényi Hagyományőrző Együttes. Közreműködnek a Jártató Ifjúsági Együttes és a Galagonya Gyermek Táncegyüttese táncosai. A műsorban közreműködnek még: adatközlők, felnőtt- és gyermektáncosok, a Népművészet Mesterei és Fülöp Ferenc-díjas szólisták.

2010. március 28. vasárnap

A 19.30 órától megrendezésre kerülő „Táncról táncra” gálaműsorban az elmúlt két év országos néptánc fesztiváljainak fődíjas együttesei mutatnak be egy-egy koreográfiát. Mellettük színpadra lépnek a művekben megjelenő táncdialektusok adatközlő táncosai, zenészei, mint például Vajdaszentivány, Rimóc, Veresegyháza, Nagyecsed, Magyarpalatka, Szászcsávás. A Szolnoki Országos Néptáncfesztivál fődíjasaként a Jászság Népi Együttes a „Csuhaj ez a szegelet”- táncok Bökönyből című koreográfiával lép színpadra.