Nagyszüleink iskolája

Gyerekkoromban nagyapám gyakran mondogatta, kenjem be az iskola sarkait szalonnával, hátha reggelre elviszik azt a kutyák. Persze ez csak tréfa volt, de úgy látszik az öreg nem magától találhatta ki, mert mint a Nagyszüleink iskolája című időszaki kiállítás megnyitójának köszöntőjében elhangzott, Hortiné dr. Bathó Edit is megkapta ezt a tanácsot, pedig ő még csak nem is állt hadilábon a tanulással, ellentétben velem.

Németh József - Fotók: Szalai GyörgyNémeth József - Fotók: Szalai GyörgyA Jász Múzeum igazgatónője az intézmény legújabb kiállítása előtt köszöntötte a vendégeket, mely, a jászberényi és a környékbeli iskolák történetét mutatja be, több száz év írásos és tárgyi dokumentumaiból válogatva.

A köszöntő után a Kossuth Zrt. Portelki Pávaköre népdalcsokrokkal szórakoztatta a múzeum udvarán összegyűlteket. A műsor után az együttes Déryné-díjas művészeti vezetője, az egykori pedagógus, Németh József a színpadon maradt, hiszen nagy idők egyik nagy tanújaként, ő nyitotta meg a kiállítást, előbb a jászok iskoláztatásáról, majd saját tanulói és pedagógus pályafutásáról mesélve a vendégeknek.

A Nagyszüleink iskolája című időszaki kiállítás (mely 2011. március közepéig látogatható a Jász Múzeumban) megnyitójáról Szalai György készített fényképeket.