Könyvtárba járni jó!

Kultúrára szomjazó emberek állomása volt a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ az elmúlt napokban. Az Országos Családi Könyvtári napok alkalmából és az intézmény 110. születésnapjának tiszteletére a szervezők különböző programokkal kedveskedtek az olvasóknak.

Kicsiktől nagyokig bárki találhatott kedvére valót a rendezvénysorozaton belül, amely szeptember 30-án vette kezdetét a 2-3. osztályosok mesemondó versenyével, majd október 4-én folytatódott a 4-5. osztályosokéval.

Az ünnepi időszak során a könyvtár különböző kedvezményekben részesítette a látogatókat. Szeptember 30-ig például lehetőség volt becserélni a házi könyvtárakban fölöslegessé vált magyar és külföldi klasszikus műveket más regényekre, elbeszélés- és verseskötetekre, továbbá minden szolgáltatást 110 Ft-ért lehetett igénybe venni.

Schäffer Erzsébet dedikálSchäffer Erzsébet dedikál

Azt gondolom elsősorban a hölgyek nagy örömére író-olvasó találkozó keretében ellátogatott Jászberény városába a közkedvelt írónő, a Nők Lapja újságírója, Schäffer Erzsébet is, aki elbűvölő személyiségével, kedves történeteivel okozott néhány vidám percet olvasóinak „Csöndes csodák” című előadásában. Az írónő a hallgatóság nagy örömére megosztotta velünk új könyvének néhány részletét, amely valószínű karácsony táján fog megjelenni A temesvári lány címmel.

Szintén az író-olvasó találkozó vendége volt Závada Pál, a Jadviga párnája, vagy a Milota szerzője, neves szociológus, a Holmi folyóirat munkatársa.

Závada PálZávada Pál

A beszélgetés során az író felolvasott az Idegen testünk című művéből, számára legkedvesebb könyvéből, amely egy XX. századi történelmi regény, cselekménye a második bécsi döntés után játszódik, 1940-ben, amikor a németekkel szövetséges Magyarországhoz visszacsatolják Észak-Erdélyt. Az alkotásból Alföldi Róbert rendezésében színdarab készül és novemberben kerül sor bemutatására a Nemzeti Színházban.

A programsorozat rendkívül érdekes állomása volt a „Bőröndbe zárt sötétség” című interaktív bemutató. A résztvevők azon kívül, hogy megismerkedtek a Braille-írással, valamint a vakok és gyengén látók számára készült speciális számítógéppel, élesben is megtapasztalhatták az élményt, hogy milyen sötétben élni. Persze csak néhány percre. Ahogy a kis útmutatóban is olvashatjuk: „Neked játék, nekünk valóság. Te azután kinyithatod a szemed, de mi maradunk. Vidd el a bőröndnyi élményt, és még jobban örülj a fénynek”

A sötétszobás élmény valóban maradandó volt. Egyszerű hétköznapi tevékenységeket kellett elvégeznünk bekötött szemmel, mint például az evőeszközök felismerése, a párna felhúzás, almahámozás, a cipőfűző megkötése, a gyöngyfűzés, a pénz felismerése, amelyek óriási dolognak számítottak akkor, még egy pohár víz kitöltése is, igen nehéz volt. 40 percnyi sötétség után biztos vagyok benne, hogy a résztvevők sokkal jobban átérzik majd látássérült társaik helyzetét és igyekeznek mindenben a segítségükre lenni. Az „utazás” után a gyermekkönyvtár olvasótermében várta a csoportokat Szabó György vakvezető kutyájával a gyermekek nagy örömére. A program társszervezői a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és Jászberényi Egyesülete voltak.
A szakmai nap keretében számos neves résztvevő köszöntötte az egybegyűlteket, és tartott érdekes előadásokat, Dr. Szabó Tamás az ünnepségsorozat védnöke, a Felső-Jászság országgyűlési képviselője, Dr. Fodor Péter az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, Nagy Attila a Magyar Olvasás Társaság tiszteletbeli elnöke, Szabó Jánosné a Jászberény Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, aki egy izgalmas időutazásra invitálta a hallgatóságot, mely során betekintést nyerhettünk a jászberényi könyvtár múltjába.

A rendezvény zárásaként Takáts Béla a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg a „Népkönyvtártól az információs központig” című kiállítást, amelyet október 31-ig tekinthetnek meg a látogatók.

Az ünnepi hetet csillagászati bemutató zárta, melyre a könyvtár Csillagdájában került sor.