Jászberényi Hagyományőrzők a Muharay Gálán

Az elmúlt hétvégén, szombaton, a legnagyobb örömünkre népes, 150 fős közreműködővel képviselte magát a jászság, Jászberény a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében belül megrendezésre került XXIX. Országos Táncháztalálkozó rendezvényein.

Fotók: Nonaka HirokoFotók: Nonaka HirokoMinden résztvevő együttes kimagaslóan helyt állt, vitte jó hírét a jászságnak, a Jászság Népi Együttes vezetésével országosan elismert néptáncos szakmai munkának. Minden közreműködő együttesünkről külön beszámolót lehetne írni, de engedjék meg nekem, hogy a sok kiváló munkát végző csoportunk közül bővebben írjak a Jászberényi Hagyományőrző Együttes bemutatójáról.

Ahhoz, hogy megérthessük miért oly nagy dolog, miért tölt el büszkeséggel bennünket, hogy a felléphettünk Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által szervezett esti gálaműsorban meg kell röviden ismernünk magát a szövetséget. A Muharay fogja össze országosan immár 1990 óta a magyarországi hagyományőrző együtteseket. Olyan tradicionális hagyományőrző együttesek tartoznak a tagjai sorába, kiknek nem kellett külön tánctanár, kik még szüleiktől tanulták meg, lesték el a falujuk táncait, s ez öröklődik ma is tovább apáról-fiúra, anyáról-leányra.

Szombaton kora délután a Honvéd Táncegyüttes székházában próbáltunk. A 19.00 órakor kezdődött „Tavaszi tánc” című gálában nekünk Jászberényi „fiatal” Hagyományőrzőknek kimagasló elismerésnek számított egy színpadon táncolni a Kalocsa vidék, Bukovina, Palóc, Elek, Rábaköz elismert hagyományőrzőivel, kik között több táncos méltán kapta meg a Népművészet Mestere és a Fülöp Ferenc díjat. (A Fülöp Ferenc-díjat kétévente nyújtja át a Muharay Szövetség egy külön versenyen a kiemelkedő hagyományőrző táncos tudást mutató szólistáknak. Minden felhang nélkül jegyzem meg, hogy eddig a jászságban, megyénkben azt a kitüntető címet ketten kaptuk meg párommal, Kuli Orsolyával. Bízom benne, hogy a jövőben többen lesznek Jászberényből is e jeles cím birtokosai!)

A Jászberényi Hagyományőrző Együttes 1998-ban alakult, ezért „fiatal”. Sokan megfordultak körünkben, próbálták elsajátítani a jászsági táncokat: az oláhost, a csendest, a frisst. Volt, akit a munkahely szólított el, volt, aki elköltözött, s voltak, akiknek a tánclépésekkel, a táncolással gyűlt meg a bajuk. Tanultuk a táncokat, izzadtunk, cserélődtünk, kavarodtunk, felléptünk nagyon sok helyen, és mostanra már kialakult egy hagyományőrző együttes, mely színpadra tudja állítani a jászsági táncokat.

A Muharay Gálára generációk bemutatkozását kérték, így segítségül hívtunk a Jártató Ifjúsági (Dudás Dani vezetésével) és a Galagonya Gyermek táncegyüttesekből táncosokat. Mivel központilag kötött volt a létszám és adott a generációs megkötés így nem tudott az egész hagyományőrző együttes bemutatkozni. Pál Misi, Bíró Imi és Vavrinecz András vezetésével a Bekecs zenekar húzta a talpalávalót, a műsort pedig Széphalmi Zoltán szerkesztette, rendezte, gyúrta egybe.

Mindannyiunk számára emlékezetes marad a Papp László Sportaréna küzdőterén felállított, megvilágított hatalmas színpadon állva hallgatni a nézőtér felől áradó tapsot, szeretetet. Köszönjük!

Ui: Továbbra is nyitottak vagyunk, így várjuk azok jelentkezését, akik szeretnék megtanulni a jászság tánchagyományait. Jelentkezés: ponty3@freemail.hu