Ahol pezseg a kultúra - J Galéria

Szöllősi Eszter és Sinka JuditSzöllősi Eszter és Sinka JuditSinka Judit még valamikor 10 éve álmodta meg egy galéria tervét, amit végül nemrég sikerült megvalósítania, úgy, hogy társául szegődött barátnője, Szöllősi Eszter. Közösen álmodtak tovább egy olyan közeget, ahol egyszerre helyet és teret kaphatnak jászberényi, jászsági tehetséges fiatalok, az ismert és elismert művészek, valamint a leleményes irodalomkedvelők, és nem utolsó sorban olyan ajándéktárgyak, amelyet öröm kapni, de még nagyobb öröm adni, főleg abban a tudatban, hogy ahogyan az alkalom is, úgy az ajándék is megismételhetetlen.

Ennek az egyvelegnek emellett nem titkolt célja, hogy Jászberényben közelebb hozzák a kultúrát a hétköznapokhoz, miközben megtartsanak egy magasabb színvonalat az ajándékozásban, és ösztönözzék a fiatal alkotókat a tehetségük kibontakozásában, bízva
abban, hogy ezzel a Jász Képtár megvalósulását is közvetve segítik, valamint a Hamza Múzeummal közösen még több megjelenést tudnak biztosítani a fiatal képzőművészeknek. Legfőképp B.Jánosi Gyöngyi, az ötletet üdvözlő véleménye biztatott őket ennek a megvalósításában.

Április 23-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a galériát. Szaniszló Richárd és tanítványai kellemes jazz-zenét szolgáltattak meghívott vendégeiknek, ezután a megnyitó
beszédek következtek. Majd senki nem sietett el, a vendégek hosszan gyönyörködtek a galéria kínálatában és fogyasztottak a büfé asztalról.

Május 14-én szintén zenével kísért, ünnepélyes könyvfesztivált tartottak. Verőfényes napsütésben telt az aznapi könyvmustra. A standokon saját antikvár könyveinket, a Líra könyvesbolt,a Hamza Múzeum, a Jászmúzeum és Iza Boltjának friss, aktuális kiadványait láthatták, és vásárolhatták meg az arra sétálók.

Május 30-án, a kézműves alkotóinkkal karöltve, jótékonysági gyermeknapot tartottak árveréssel egybekötve. A gyerekek által felajánlott rajzok, festmények, alkotóink által készített ékszerek kalapács alá kerültek, és a befolyt összeget, és a felajánlásokat egy arra
rászoruló családnak juttatták el. Jó hangulatban folyt az asztaloknál a kézműveskedés, a galéria előtti szürke aszfalt megtelt színes gyerekrajzokkal.

A következő program július 2-án került megrendezésre Zenei Aláfestés címmel. Ez alkalommal Erős Dénes vezetésével, a gitártanszak diákjai gondoskodtak az aláfestő muzsikáról, a képek megálmodói és alkotói, az első ecsetvonástól a szignóig: Bartos Kinga, Farkas Edit és Mihalik Judit voltak.

Eljutottak az Érpart Fesztiválra is, Sándor Ági meghívására, aki a házának garázsában helyet biztosít számukra, ahol, ha nem is minden alkotásukkal, de ott lehettek a vásár és programok
forgatagában.

Az előbbieken túl a J Galéria alkotói kézműves foglakozásokat tartanak a nyári időszakban óvodásoknak és kisiskolásoknak. A programokra minden érdeklődő, alkotni vágyó gyermeket szeretettel várnak! Várják továbbá jászberényi és jászsági alkotók jelentkezését, akik szívesen részt vennének alkotásaikkal egy kortárs galéria mindig pezsgő életében.

A galéria tulajdonosai ezúton is köszönetünket szeretnék kifejezni a Red Scorpions dolgozóinak és Taczman Zoltánnak, aki szinte azonnal felismerte, hogy a galéria értékeit mindenki számára nagyon fontos dolog biztonságba helyezni.