Polgármesteri díszreggeli

Azért van abban valami báj, mikor Balogh János tanár úr „Lelacikázza” a jó pár unokával rendelkező Gedei Laci bácsit. Ami csak nekünk kívülállóknak furcsa, ám a köztük lévő tanár-tanítványi viszony alapján számukra ez teljesen természetes. „Ezeréves” kapcsolat az övék, így akár mondhatnánk, hogy a két férfi között oda-vissza röpködtek a történetek, ám aki Balogh tanár urat ismeri, tudja, ha egyszer magához ragadja a szót… Persze azért így is szóhoz jutott mindenki, aki csak szeretett volna azon a díszreggelin, melyet május 1-jén a Polgármesteri Hivatal dísztermében rendeztek, melyen - immár hagyományosan - a város tíz, köztiszteletben álló nyugdíjasát köszöntötte Gedei József polgármester.

Tóth Lászlóné, Mile Károlyné, Sinka Istvánné, dr. Gedei József és Szabó JózsefnéTóth Lászlóné, Mile Károlyné, Sinka Istvánné, dr. Gedei József és Szabó JózsefnéA két említett úr mellett Károlyi Jánosné, a Tourinform Iroda volt vezetője, Mile Károlyné , Thormanné Husznay Mária illetve Szabó Józsefné pedagógusok, Sinka Istvánné, Rozika néni, gombgyűjtő, valamint Tóth Lászlóné, a Polgármesteri Hivatal egykori munkatársa foglalt helyet az asztal körül. Kasnya Sándor tanár úr és Telek Károlyné zenepedagógus egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak jelen lenni a sajtó munkatársainak jelenlétében tartott ünnepségen.

Ők tízen kapták ez évben a polgármester által átadott elismerést, melyre – ahogy a jelenlévők elmondták – egyikük se számított, ám végtelenül megtisztelőnek érzik, hogy az aktív munka befejezése után ily módon is elismeri a város a tevékenységüket. A köszönő mondatok némelyike oly szépre és kerekre sikeredett, hogy Gedei Józsefnek már nem is nagyon volt mit mondania a pohárköszöntőjében. Thormanné Husznay Mária, Balogh János, Károlyi Jánosné és Gedei LászlóThormanné Husznay Mária, Balogh János, Károlyi Jánosné és Gedei LászlóBalogh tanár úr természetesen vitte prímet és tulajdonképpen az összes ünnepelt nevében is szólt, mikor egy olyan – a város jövője szempontjából elengedhetetlen - emberség, emberiesség fontosságáról beszélt, mely mindenféle társadalmi és gazdasági formáció felett áll. Ennek megléte lendítheti túl a nehéz időszakokon a közösséget – mondta a tisztes kora ellenére rendkívüli szellemi frissességgel megáldott pedagógus

Persze a fajsúlyosabb témák mellett könnyedebb vizekre is eveztek a jelenlevők. A reggeli közben szép lassan felelevenedtek a – sokszor közös – régi emlékek. Mindenkinek volt egy-két története a múltból, melyről másnak egy újabb jutott eszébe. Talán még ma is ott ülnének, ha többüket az unokák nem várták volna haza, hiszen nincs mese, május elsején a program adott: irány a sergő meg a lufiárus.

És ugye ezt még az sem írhatja felül, ha nagypapa vagy nagymama holmi elismeréseket vesz át…