Előfizetők jelentkezését várják a KÉSZ új könyvéhez

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi szervezete alapításának tizedik évfordulója alkalmából, a KÉSZ Könyvek sorozat újabb kiadványával jelentkezik. A korábban megjelentetett három könyv után ez alkalommal a jászberényi a Nagyboldogasszony főplébánia, a Jézus Neve plébánia és a Szentkúti plébánia katolikus életét szeretnék bemutatni.

A könyvet, melynek címe „Jászberényi katolikus élet” az a felismerés szülte, hogy az emberek többsége kevés ismerettel rendelkezik a katolikus plébániákhoz kötődő közösségi életről. Pedig színes, tartalmas, a hit és a közösségi életet erősítő tevékenység folyik anélkül, hogy szélesebb körben ismert lenne.

A városban működő civil szerveződések rendszeresen nyilvánosságot kapnak, de a plébániákon tevékenykedő csoportok többségének munkája, éppen hitükből adódóan, nem a nyilvánosság előtt zajlik. Az imádkozás, a bensőségesebb szférák jellegzetessége nem kíván különösebb nyilvánosságot. A hívő embertől távol áll a magamutogatás. A könyv (melynek terjedelme előreláthatólag 350 oldal lesz) születése körül bábáskodók épp ezért érzik szükségét, hogy bemutassák, megörökítsék ezeket a csoportokat, lehetőséget nyújtsanak a hozzájuk csatlakozni szándékozóknak is.

A könyv egy nagyszerű összefogás eredménye, a szerkesztésben olyan személyek vesznek részt, akik már tucatnyi helytörténeti és néprajzi könyv kiadásán fáradoztak. Felelős kiadó dr. Suba György, a lektorálást dr. Medvegy János, a szerkesztést dr. Suba Györgyné végzi. A szerkesztőbizottság tagjai dr. Farkas Ferenc és Szabó Jánosné. A szöveggondozást és a korrektúrát dr. Suba György és Stuchlik Józsefné vállalta. Az adatgyűjtésben és a dolgozatok megírásában népes csoport tevékenykedik.

A tervek szerint a könyvben bemutatásra kerülne:

- Az egyházközségek legfontosabb adatai
- A plébániai hivatalokban az irodai órák és elérhetőségük
- Az utcák plébániák szerinti jegyzéke
- A szentmisék és a szentségek kiszolgáltatásnak rendje
- Miséző helyek: templomok, fíliák története és jelenlegi helyzete
- A 32 keresztény civil szervezet és lelkiségi mozgalom élete (Énekkarok, képviselő testületek, KÉSZ, - Rózsafüzér társulatok, Cursillo csoport, Mária Légió, Cserkész csapat, ministránsok, Caritás csoportok, Kamilliánusok stb.)
- A temetőkben nyugvó papjaink és az itt elhunyt szerzetesnővérek teljes névsora
- Egyházi intézmények a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Általános Iskola, a Szent Klára Egyházi Szeretetszolgálat bemutatása.
- Egyházi internálótábor Jászberényben
- Jászberény város 74 szakrális emléke
- Emlékezések az egyházközségek jeles egyéniségeire
- Riportok a keresztény hitüket gyakorló nagy családokról
- Katolikus élet fényképekben

A könyv megjelenését 2010. december elejére tervezik és a jászberényi KÉSZ csoport alapításának tizedik évfordulós ünnepségén mutatják majd be.

Várják mindazok jelentkezését, akik előfizetésükkel támogatni kívánják a kiadvány megjelenését. Az előfizetők kedvezményes áron juthatnak hozzá a könyvhöz, és nevük és foglalkozásuk megjelenik a kiadványban.

A könyv előfizetői ára: 2 000 Ft. Előfizethető a KÉSZ tagoknál, a plébániákon, vagy átutalással: az MKB Bank 10300002-10401135-49010016 számlaszámon, 2010. május 31-ig. Érdeklődni lehet: Telefonon: 57 407 716, vagy e-mailen: subadr@invitel.hu