Dr. Szabó Tamás: Elszalasztottuk a rendszerváltást – de még most sem késő

A szokásostól eltérő lakossági fórumot tartott a héten Tamás Zoltán, hiszen annak célja elsősorban nem a kerület problémáinak taglalása volt, hanem a képviselő úr által támogatott Fideszes országgyűlési képviselő-jelölt, Dr. Szabó Tamás bemutatása, bemutatkozása. Mint a vendéglátótól megtudtuk lakossági igény volt egy ilyen jellegű találkozóra és épp ezért sajnálta is kicsit, hogy a máskor teltházas Gazdaköri padok most kissé foghíjasak voltak. Az idő azonban orvosolta ezt a gondot, mivel a fórum kezdete után is érkeztek sorra az érdeklődők, úgyhogy végül nem lehetett oka panaszra a 4. számú választókerület képviselőjének.

Dr. Szabó Tamás azzal kezdte, hogy már járt sok helyen, sok kisebb fórumon van túl mind Jászberényben, mind a választókerület többi részén. Ez az időszak az ő számára ismerkedési, és egyben tanulási lehetőséget is, melyre alapozva a későbbiekben tovább lehet lépni. Amióta – 14 éve - Jászberényben él, úgy érzi sikerült beilleszkednie és „képbe kerülni” a Jászságot illetően. Azzal is tisztában van, hogy sok a gond, hiszen még egy ilyen kisvárosban is sokszínűk az érdekek.

Mint elmondta, tapasztalata szerint a mezőgazdaság az egyik központi téma ezen a vidéken is – majd kissé elmerengett azokon az emlékeken, melyet a fórumra érkezvén, az eső áztatta föld illata keltett benne, hiszen falun élt gyermekkorában és a falusi lét máig közel áll hozzá.
A vidéki élettel és annak szépségével kapcsolatosan kifejtette: azt meg kell tartani, aki pedig abból él, annak lehetőséget kell arra biztosítani. A közeljövőben szakembereket vendégül látva fórumot is tart majd e témában, mint ahogy más kérdésekben is ezt teszi majd.

Szólt az új kormány egyik legfontosabb feladatáról, az új földtörvény megalkotásáról. A földnek ugyanis annál kell maradnia, aki itt él, és dolgozni akar rajta. Ugyanilyen sarkalatos pontnak nevezte a magyar gazdák, magyar vállalkozók piacra jutási esélyeinek növelését.

Persze a hazai pálya mégis csak az egészségügy Dr. Szabó Tamás számára, így nem csoda, hogy egy idő után erre terelte a szót. Az orvosi ellátáshoz jutás esélyét mindenkinek meg kell kapnia – mondta, majd Jászberény polgármesterét ostorozta, aki szerinte tendenciózusan arra utazik, hogy a kórházat és az ott dolgozó orvosokat lejárassa. Sok mindenről kellene az egészségügy kapcsán beszélni, ám a szakmai dolgokba nem kellene a politikát belekeverni. A Dr. Gedei Józseféhez hasonló megnyilvánulások csak a betegek és az orvosok közötti bizalmatlanság felszítására jók. Kár, hogy a polgármester a hatalmi túlélése miatt képes a kórházat is beáldozni – jelentette ki a Fidesz képviselő-jelöltje.

Szatmári Antalné ezúttal mint a kampánystáb vezetője volt jelen, és arról számolt be, hogy múlt héten csütörtökön leadták a kopogtató-cédulákat, a gyűjtés azonban még továbbra is folyik. Mind a céduláikat átadóknak, mind a kampánystáb tagjainak köszönetét fejezte ki a segítségért.

A rövid helyzetjelentés után a kérdezni vágyó lakosoké volt a főszerep. Volt aki helytelennek tartotta, hogy a gyerekeket nem lehet megbuktatni az alsó tagozatban, meg hogy bizonyos rétegeknek iskolába sem kötelező járni… Mi lesz így itt? – kérdezte. Mások pedig a munkanélküliséget hozták szóba.

A jövőt persze Szabó Tamás sem látja, ám hangsúlyozta, hogy ideje lenne átgondolni az elmúlt nyolc évben gyakorolt oktatás és családpolitikát, amely rengeteget ártott – ráadásul szánt-szándékkal. Folytatni kellene azt amit nyolc éve a Fidesz kénytelen volt abbahagyni, hiszen ezek hosszabb kifutású programok. És ez itt most a Fidesz felelőssége lesz – mondta – hogy úgy kezdjen el kormányozni, hogy négy év múlva tovább vihesse a programját.

Valaki azt kérdezte a jelölttől, mit akar itt elsőnek tenni? Szabó Tamás úgy véli, mivel az egészségügyhöz ért leginkább, ezen a területen szeretne súlyt szerezni magának. Az egészségügyben bekövetkező struktúra váltás során Jászberénynek a nyertesek között kell lennie.

A kormányváltás után – mert ennek bekövetkeztében a képviselő-jelölt egy percre sem kételkedik – a felálló kormánynak és minden képviselőnek olyan komoly munkát kell elkezdenie, hogy azzal segítse az őszi választásokon induló párttársai munkáját és ezáltal kedvező legyen az új testületek összetétele.
Összegezni kell, melyek a megvalósítandó tervek, rangsorolni kell azokat és elvégezni – ebben a lakosok munkájára is számít. Ahhoz hogy élhető legyen a város a közösség érdekeit az egyéni érdekek elé kell helyezni – mutatott utat a jelölt, majd hozzátette: nem akar senkinek a megkent, megvett embere lenni.

Ahogy belementünk az estébe, úgy melegedtek bele a kérdezők is. Az utak állapota is szóba került – majd jött az ötlet is a kérdező részéről: ha már ilyen rossz a minőség, legalább adót ne fizessenek az autósok. A Piaci helypénz mértéke is irreális – mondta egy hölgy és valóban, az összegen még a jelenlevő képviselők – a helyszínen megjelent a két alpolgármester is - bizony meglepődtek. Volt aktivista, aki kétoldalas listát adott át Szabó Tamásnak, melyet a kopogtató cédulák összegyűjtésekor felmerülő problémákkal írt tele és megkérte a képviselő-jelöltet, juttassa azt el a megfelelő helyre.

Az est legemlékezetesebb mondata az elkerülő út harmadik szakaszát felemlegető kérdezőhöz fűződött, aki szerint a kitűzöttnél hamarabb is elkészülhetne az út, ha kubikusokkal oldanák meg ezt a kérdést. Ha vannak, akik a pénzt ki tudják talicskázni, akkor az építőanyaggal is meg tudják ezt tenni – hangzott a jövő kívánatos munkaerő-politikájának rövid, velős kivonata.

Volt, aki ennél is keményebb eszközökhöz nyúlna, hogy rend legyen az országban. – Még, hogy ne legyen vér?... Lődd le, ha nem teljesíti, amit megígért… a doktor úr is meggondolná, bevállalná-e … - mondta egy vehemens úr, ám az ötlet nem aratott különösebb elismerést. Szegény Szabó Tamás pedig mit is mondhatott volna, mikor épp politikai jövője nem túl rózsás perspektíváival szembesült. Mivel valószínűleg ő is úgy érzi: van szelídebb módja egy politikusi pályafutás befejezésének, mint a lincselés, kijelentette: támogatja a képviselői visszahívhatóságot.

Arra a kérdésre pedig, hogy akkor most mégis mikor következik be valójában a rendszerváltás, azt felelte: ha 2002 után folytatódhatott volna az előző négyévnyi munka, már rég bekövetkezett volna. Sajnos azonban hosszú éveket vesztegettünk el, ráadásul bizonyos dolgokat megcselekedni a húsz évvel ezelőtti időszak sokkal alkalmasabb lett volna. Elszalasztottuk, de még most sem késő – hangzott búcsúzóul egy kis biztatás a hazafelé igyekvőknek, akik – mert hát a Gazdakörből elmenni csak úgy nem lehet - egy pohár bor és rövid, kiscsoportos beszélgetések után búcsúztak egymástól