A Fidesz helyi megoldásokat is kínál a devizahitelesek megsegítésére

Lendületben a kormány és így az ország is – mondta Dr. Szabó Tamás annak a sajtótájékoztatónak a bevezetőjében, melyet a hét közepén tartott Bartus Pál és Piroska Miklós társaságában a Fidesz jászberényi irodájában, majd hozzátette: a miniszterelnök közelmúltban elhangzott értékeléseiből is világosan kiszűrhetők a gazdaság talpra állítását szolgáló konkrét elképzelések.

Az egyik fontos pillér a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül létrejövő széleskörű konzultáció. Ennek a folyamatnak része az a mintegy 1,7 millió, a nyugdíjasokhoz eljuttatott levél, melyben a kormány megerősíti, hogy komolyan veszi a nyugdíjasok társadalmi szerepét, valamint kifejezi azt a határozott szándékát, hogy a nyugdíjak értékállóságát biztosítsa.

A konzultációnak persze alapfeltétele, hogy a felvetésekre reagáljanak is az érintettek, így a kormány erre a levelére választ is vár a nyugdíjasoktól. Szabó Tamás a Jászberényben élő, itt megszólított nyugdíjasokat is arra kérni, hogy mondják el véleményüket. A kapott észrevételeket, javaslatokat, kritikákat feldolgozzák.

Bartus Pál a Fidesz listás képviselő jelöltje a devizahitelek miatt bajba kerültek megsegítésére született kormányzati javaslatokról szólt. Az ilyen okból történő fizetésképtelenség ma az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma, a devizaalapú lakossági hitelállomány 6400 milliárd forintra rúg, és körülbelül 220-240 ezer ember képtelen a hitelét törleszteni. A kormány még októberben szeretne megoldást találni a problémára. Éppen ezért a szakemberek nyolc pontból álló javaslatsort tettek le az asztalra, melyekben többek között olyan tételek szerepelnek, mint a büntetőkamat és a kilakoltatás eltörlése, a középárfolyamon történő elszámolás, vagy az, hogy a lakáscélú hitelek más elbírálásban részesüljenek, mint az üzleti célúak.

Bartus Pál leszögezte: a bankok és a hitelt felvevők közötti konszenzus létrehozása halaszthatatlan, ez ügyben az illetékesek mindent el is követnek, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a kormány a kölcsönfelvevők oldalán áll.

Szabó Tamás a témához kapcsolódva kifejtette: a kérdésnek van egy szűkebb környezetünket is érintő vetülete, hiszen Jászberényben is élő ez a probléma. Kijelentette, hogy - ha a választók akaratából bele tudnak szólni a város irányításába - fontos feladatuk lesz a bedőlt hitelek miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítése. Egy olyan alap létrehozásán is gondolkodnak, melynek segítségével a lakásokat az önkormányzat megvenné és azokat a benne lakók bérlakásként bérelhetnék vissza. Persze ezt nem minden település tudja felvállalni, sőt - ahogy Piroska Miklós megfogalmazta - Jászberény szerencsés helyzetben van, hogy ilyen megoldásokban gondolkodhat, mert a magyarországi települések 99 százaléka nem teheti ezt meg.