Porszívók a tengerből

Nemzetközi, műanyag hulladékgyűjtési kampányt indított az Electrolux, mellyel a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára kívánja felhívni a figyelmet. A Csendes-, az Atlanti-, és az Indiai-óceánból, valamint a Földközi-, a Balti-, és az Északi-tengerből összegyűjtött műanyagból környezetbarát porszívókat készít a vállalat.

A Földnek mintegy negyedét műanyag hulladék borítja, s csupán 8 százalékát erdő. A világ legnagyobb műanyag-hulladékszigetei a Csendes-óceánban úsznak. Némelyik közülük nagyobb kiterjedésű, mint Texas állam (696 ezer km2). Az új gyártású műanyagoknak csupán 1 százaléka kerül újrahasznosításra, miközben a feldolgozó iparban hiány van újrahasznosítható műanyagokból.

Az újra feldolgozott műanyagból környezetbarát háztartási gépeket is lehet gyártani, s ezzel a háztartások további alternatívákhoz jutnak (szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos izzók és gépek, műanyag zacskók mellőzése stb.) a fenntarthatóság területén. Az Electrolux már több környezetbarát porszívót is piacra dobott, melyek amellett, hogy energiatakarékosak, 55 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek.

A ’Porszívók a tengerből’ projektről

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára, és a fenntartható háztartási gépek gyártásához is szükséges, újrahasznosítható műanyag hiányára. A hat helyszín, ahol a vállalat a műanyag hulladék begyűjtését végzi: az Atlanti-óceán (Franciaország), a Csendes-óceán (Long Beach, Kalifornia, USA), az Indiai-óceán (Paradicsom-partok, Thaiföld), a Földközi-tenger (Cote d’Azur, Monaco), a Balti-tenger (Németország), és az Északi-tenger (Svédország). A műanyaggyűjtés június közepén kezdődött és várhatóan augusztus első felében fejeződik majd be.

A műanyagot különböző technikákkal gyűjtik össze a helyszíneken. A korallzátonyok közötti merüléstől kezdve a vízfelszínről való lehalászáson át, a legegyszerűbb kiemelésig. A gyűjtésben olyan helyi szakértőkkel és önkéntesekkel dolgozik együtt az Electrolux, akik a közelben laknak, vagy hasonló problémák megoldásán fáradoznak. A kihalászott műanyagot ezután megtisztítják, feldolgozzák, majd az Electrolux design központjába szállítják. Itt készülnek majd a limitált szériás környezetbarát porszívók, melyek külső jegyei az alapanyagul szolgáló műanyag származási helyére utalnak majd.

A jelenleg forgalomban lévő környezetbarát Electrolux porszívók legalább 55 százalékban – egyes esetekben akár 70 százalékban – újrahasznosított műanyagból készülnek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig ez az arány várhatóan tovább nő majd. Magyarországon jelenleg egy zöld modell, az UltraSilencer Green kapható, de ősztől további három környezetbarát porszívó hazai bevezetését tervezi a vállalat.

Az Electrolux mindent megtesz azért, hogy egyre több műanyagot vonjon be a körforgásba, és egyre többet vonjon ki az óceánból. A tengerből összegyűjtött műanyagból készített porszívókat várhatóan októberben kiállítják, majd az év végén elárverezik. Az árverésből befolyt összeget az újrahasznosítható műanyagok kutatására fordítják.

A kampány folyamatosan nyomon követhető a www.electrolux.com/vacfromthesea blogon, az Electrolux Facebook oldalán (www.facebook.com/electroluxappliances), és a Twitteren (www.twitter.com/vacfromthesea).