Nyíregyházán idén 5 millió euros fejlesztést végez az Electrolux

Nem tudni mennyi közös száll köti össze Jászberényt és Nyíregyházát, egy azonban mindenképp: ezen a két településen találhatóak az Electrolux magyarországi gyárai. Míg azonban Jászberényben már sok évtizedes hagyománnyal rendelkezik a hűtőgépgyártás, a nyírségi nagyvárosban csak nemrég épült meg az új gyár. Pontosan öt éve, 2005 januárjában adták át.

Dr. Gönczy Sándor, Karácsonyi Gyula és Ernesto FerrarioDr. Gönczy Sándor, Karácsonyi Gyula és Ernesto FerrarioEz alkalomból születésnapi ünnepséget rendeztek a hét elején Nyíregyházán, mely a kezdetek felidézése mellett a jövőbeni tervek ismertetésére is nagyszerű alkalom volt. Az üzemcsarnok közepén felállított színpadon a cég vezetői rövid beszédekkel váltották egymást. Megtudhattuk, hogy az öt éve 85 millió eurós beruházással létrehozott gyárban az elmúlt években 13,3 millió eurót fordítottak termékfejlesztésre, s ez évben további 5,2 millió eurót költenek majd erre a területre.

A gyárigazgató, Karácsonyi Gyula bevezetője, majd Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármesterének rövid köszöntője után Dr. Gönczy Sándor, az Electrolux európai hűtőszekrénygyártás alelnöke lépett a pulpitus mögé, aki elmondta: az Electrolux nyíregyházi hűtőszekrénygyárában készül az európai piacon értékesített, alulfagyasztós kombi hűtőszekrények 90 százaléka. 2005 óta a gyár megkétszerezte dolgozói létszámát, és a termelés hatékonyságának folyamatos fejlesztésével, közel két és félszeresére növelte a legyártott termékek számát. Jelenleg 3 szerelősoron, 1350 dolgozóval 580 különböző modell készül a gyárban. Idén a jelenleg gyártott modellek, közel 60 százalékát cserélik le új típusokra.

Takács JánosTakács JánosErnesto Ferrario európai operatív alelnök arról beszélt, hogy a termékfejlesztések során, továbbra is meghatározó lesz az energiatakarékos megoldások alkalmazása, s ez a termékek mellett a gyártásra is vonatkozik. 2009 óta, szinte csak A, A+ és A++ energiaosztályú hűtőkészülékek hagyják el a szerelősorokat. A gyártással járó környezetterhelést a Green Spirit program keretében megfogalmazott irányelvek szerint csökkenti évről-évre az Electrolux. Idén, a 48 860 négyzetméteres gyártócsarnokban bevezetik az energiatakarékos LED világítást, a mosdók meleg víz ellátását, pedig napenergia felhasználásával fogják megoldani.

Takács János, az Electrolux kelet-közép európai holding vezetője szerint a vállalat tulajdonosai nem bánták meg, hogy Magyarországot, és hogy Nyíregyházát választották öt évvel ezelőtt az termelői bázis kiépítéséhez. Igazi csapatmunkával nagyszerű eredményeket ért el a gyár, melyre joggal lehet büszke minden itt dolgozó munkatárs.

Az ünnepség idejére rövid munkaszünetet tartó dolgozók a beszédeket követően egy kis meglepetésben is részesültek, a nyíregyházi 4 for Dance táncegyüttes jóvoltából. A gyorsan járó lábak nyújtotta élmény után azonban ki-ki indult vissza a helyére, hiszen a tervek szerint 700 000 készüléket gyártanak majd az év végéig, ehhez pedig a munkaidő minél jobb kihasználására és persze gyorsan járó kezekre van szükség.

4 for Dance4 for Dance