Jászberényben elkészült a 20 milliomodik porszívó

Legördült a szerelősorról az Electrolux jászberényi porszívógyárának 20 milliomodik készüléke. A gyár tizenegy éves fennállása során közel tizenkétszeresére nőtt az egy év alatt gyártott porszívók száma.

Az Electrolux egyetlen európai porszívógyárában idén már több mint 2 millió porszívó hagyta el a szerelősort, s a napokban elkészült a 20 milliomodik készülék is, az üzem 1998-as indulása óta. A december 15-én gyártott készülék az Electrolux egy nemrég bevezetett prémium kategóriás modellje, az UltraOne, melyet független teszteken a világ eddig
gyártott, legjobb porszívójának minősítettek.

Fotók: Jászberény OnlineFotók: Jászberény Online„A jászberényi porszívógyár fontos, stratégiai szerepet tölt be az Electrolux Padlóápolási termékvonalán belül. A rövid idő alatt elért 20 millió termék is azt bizonyítja, hogy a vevőink elismerik a jó minőségű gyártást, és örömmel használják az általunk kifejlesztett termékeket. A gyártmány és gyártásfejlesztésre fordított 14 milliárd forintos beruházás jól kamatozik.” mondta Ola Carlsson a termékvonal globális beszerzési vezetője.

„A 20 milliomodik porszívó mintegy tükörképe az elmúlt tizenegy év munkájának. Az UltraOne, mint azt a neve is elárulja, magában foglal minden tudást és tökéletességet, melyek korábban önállóan jelentek meg a különböző a modellekben. Ez a szakértelem nem csupán a csúcsmodelleknél köszön vissza: a nemrég bevezetett környezetbarát porszívónkat, az Ultrasilencer Green-t Innovációs díjjal jutalmazták, ami szintén méltó elismerése az elmúlt évek fejlesztéseinek.”- mondta Vass Attila, az Electrolux jászberényi porszívógyárának igazgatója.

Az Electrolux termékstratégiájában nagy hangsúlyt helyez a környezetkímélő, alacsony energiafogyasztású termékek fejlesztésére. A vállalat az elmúlt években elindította anyag- és
energiatakarékossági programját. Ennek keretében, olyan környezetbarát porszívókat állít elő, amelyek teljes életciklusát végigkíséri a zöld szellem.

A jászberényi porszívógyár 2008. óta gyárt olyan öko készülékeket, melyek műanyag alkatrészei 55 százalékban újrahasznosított műanyagból, csomagolása pedig 55 százalékban újrahasznosított papír alapanyagokból készül. Az Ultrasilencer Green 1 250 wattos motorja azonos hatékonyság mellett 33 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy átlagos 2 000 wattos motor. Ha Európában mindenki ilyen készüléket használna, az 250 000 hordó olaj-, vagy két 200 MW-os hőerőműnyi éves energia-megtakarítással lenne egyenértékű.

Az Electrolux jászberényi porszívógyára 1998-ban 180 alkalmazottal, 2 szerelősoron, 5 termékcsaláddal, évi 170 000 darab készülék gyártásával kezdte meg működését Jászberényben. Tizenegy évvel később mintegy 500 dolgozó 20 termékcsalád készülékeit szereli össze a 8 500 négyzetméteres csarnokban, amely - a gyár indítása óta közel 14 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően - ma már 14 szerelősorral és modern technológiai, minőségbiztosítási háttérrel működik.

A közép- és prémium kategóriás termékeket előállító gyárból több mint 60 országba szállítanak porszívókat. Legfontosabb piaca Európa (Németország, Franciaország, Svájc, Lengyelország és Svédország), de piacvezető Ausztráliában, és jelentős mennyiséget értékesít az Egyesült Államokban, Japánban, valamint Dél-Koreában.