Hivatalosan is a miénk

Jászberény Város Önkormányzata 2007 novemberében nyújtotta be pályázatát a város kerékpárút hálózatának fejlesztésére. A pályázat pozitív elbírálásban részesült. A projekt elsődleges célja a kerékpárosok biztonságának fokozása, a kerékpáros közlekedés elősegítése és ösztönzése, s ezzel a belvárosi gépjárműforgalom csökkentése volt, mely eredményeként a parkolási nehézségek mérséklődhetnek, illetve a levegő minősége is javulhat.

A kivitelezés 2010. júliusában indult és az eredeti tervek szerint most, 2010. decemberében került hivatalosan is átadásra a kerékpárosok, gyalogosok részére.

Az ünnepélyes átadón Tamás Zoltán a Városfejlesztési és üzemeltetési bizottság elnöke elmondta, hogy a beruházás összköltsége 497 millió Ft, melyből a támogatás 300 millió forintnyit tett ki. Az építés során számos problémával szembe néztek, ám a lakossággal együttműködve sikerült mindenre megoldást találni, a tapasztalatokat pedig a következő ilyen jellegű beruházásnál fel fogják használni, ugyanis hamarosan elindul egy második, ezúttal 4,6 km-es kerékpárút szakasz építése.

A közös gyalog és kerékpárutak és önálló kerékpárutak nyomvonala jelentős növényállományt érintett, mely az útpálya és a burkolt járda közötti, változó szélességű zöld sávban található. A kivágott növények kiváltására mindösszesen 295 db fa és 487 db cserje kerül pótlásra. A projekt során 50 db kerékpártároló elhelyezésre került – tudtuk meg Tamás Zoltántól.

Juhász Dániel, alpolgármester szintén fontosnak tartotta megköszönni a lakosság türelmét és együttműködését. Ha a kerékpárút csak egyetlen balesetet is megakadályoz, már érdemes volt megépíteni – mondta.

Az ünnepség záróakkordjaként Tamás Zoltán, Juhász Dániel és Nagy András városkapcsolati tanácsnok a Kossuth úti iskolaépület előtti szakaszon átvágta a nemzetiszín szalagot, melyet követően Véghelyi Árpád triatlonista, Jászberény ironmanje gurult át elsőként az immár hivatalosan is átadott kerékpárúton…