Az Electrolux megálljt parancsolt a baleseteknek

Világszerte sikeresnek bizonyult a néhány éve bevezetett STOP biztonsági program az Electrolux gyárakban. Az EMS (Electrolux Manufacturing System) keretében indított projekt célja, hogy agyárakban nullára csökkentsék a munka-balesetek számát.

A STOP biztonsági program az északi-amerikai, az ázsiai és csendes-óceáni gyárak után, - kísérleti jelleggel -, 2009-ben elindult 5 közép-kelet-európai Electrolux gyárban, köztük a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban. 2010-ben a jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóláda gyárban is bevezették a rendszert. A program hatékonyságát a TCIR (Total Cases IncidentRate), azaz az összes baleseti ráta mutatóval mérik.

Globális cél, hogy a TCIR értéke az Electrolux minden gyárában 1 alá csökkenjen, majd elérje a nullát. Balesetmentes működés tekintetében az észak-amerikai gyáregységek mindig is élen jártak, de a hazai üzemek is sokat fejlődtek a program telepítése óta. A TCIR értéke 2009-ben a nyíregyházi gyárban 1,01 volt, 2010-ben pedig már csak 0,76. A STOP program a jászberényi gyárban látványos eredményt hozott. A ráta 2,55-ről 0,57-re csökkent, ezért a gyár bekerült az Electrolux három legjobban teljesítő termelőegysége közé.

Szentpéteri Ferencaz Electrolux jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóláda gyárának igazgatója elmondta, a kiugró teljesítménynek több összetevője is van. A baleseteket minden esetben alaposan kivizsgáltuk, a balesetek okairól, tanulságairól mindenkollégát rögtön tájékoztattunk,és azonnal hatékony intézkedéseket léptetünk életbe, hogy a jövőben kizárjuk a hasonló típusú sérülések lehetőségét.

Kiemelt figyelmet fordítunk a balesetek megelőzésére is, ezért folyamatosan dolgozunk a potenciális baleseti források feltárásán. A vállalati programokon keresztül(Javasolj és nyerj!) kollégáinkat is bevonjuk ebbe a folyamatba, hiszen ők azok, akik a legjobban látják, a mi lehet veszélyforrás.

A program szerint minden sérülés megelőzhető, de ehhez elengedhetetlenül fontos a dolgozók bevonása. Ezért tréningeken, a gyártócsarnokokban elhelyezett kommunikációs eszközökön, felméréseken, versenyeken, játékokon és rendezvényeken keresztül vonja be az Electrolux a munkatársakat a biztonságos működés fejlesztésébe. A vállalat azt szeretné elérni a STOP programmal, hogy a biztonságos munkavégzés a vállalati kultúra szerves része legyen.

A hatékonyságnövelése érdekében szakértők kísérik figyelemmel a dolgozók munkavégzését, reakcióját, elemzik védőfelszereléseiket, a munkamódszerüket, vizsgálják az eszközöket és a berendezéseket. A megfigyelést és elemzést követően megosztják a dolgozókkal tapasztalataikat, hogy a minimálisra csökkentsék a baleseteknek még a lehetőségét is.