Átvilágítva

Elég sok vitát kavart az utóbbi időben a kórház kérdése - kezdte keddi sajtótájékoztatóját Hajnal Nagy Gábor az önkormányzat pénzügyi költségvetési és tulajdonosi bizottságának elnöke, aki Berke István bizottsági tag társaságában számolt be a Szent Erzsébet kórházban nemrég befejeződött szakértői vizsgálatról.

Hajnal Nagy GáborHajnal Nagy GáborA képviselő elmondta: az intézményben az elmúlt évek során nagy átalakulás történt, melyet a politikusok és az emberek is különbözőképpen ítéltek meg. Azt, hogy külső szakértőt kértek fel a kórház átvilágítására, az indokolta, hogy az előző évi üzleti tervhez képest egy elég nagy eltérést tapasztaltak tavaly szeptemberben.

A szakértői anyag azt állapította meg, hogy a 2009. évi üzleti terv alultervezett és tarthatatlan volt. Ugyanakkor Jászberényben sem gazdálkodnak rosszabbul, mint más kórházaknál. Ez egy általános jelenség, hogy a jelenlegi struktúrában működő egészségügyi intézmények költségeit a központi finanszírozás nem fedezi.

Berke István röviden áttekintette, mi vezetett a kórház önkormányzat által alapított gazdasági társasággá történő átalakításáig. Persze a finanszírozás azóta is állandó fejtörést okoz. Sokan kritizálják, hogy a modell egy vagyonkezelő és egy működtető gazdasági társaságot is tartalmaz. Ez szakmai kérdés, mely máig nem eldöntött, ám többen politikai és kampánykérdést csinálnak belőle.

Hajnal Nagy Gábor hozzátette, hogy szakértők megvizsgálták ezt a két társaságos modellt, és az derült ki, hogy az ebben rejlő előnyök nem igazán használhatók ki. Ám ezt az alapításukkor még nem lehetett tudni. A kórházak gazdasági társasággá alakulását a 2006-os kormányprogram is javasolta.

Évek óta azonban csökkenő finanszírozással és növekvő önkormányzati támogatással működnek az ilyen intézmények szerte az országban. Jászberény annyival van szerencsésebb helyzetben más városokhoz képest, hogy ezt megengedheti magának - és meg is teszi. A szakértők szerint ezek az összegek nagyságrendileg is reálisak, ugyanakkor – mint az év kórháza szavazás erre kellő visszaigazolást adott - jól is lettek felhasználva.

Persze homokba lehetne dugni a fejünket és adhatnánk kevesebbet is – mondta Hajnal Nagy Gábor, ám ez tarthatatlan lenne. A kórház vezetőit arra kérte a bizottság, hogy a szakértők javaslatait építsék be az üzleti tervbe és tegyenek meg minden olyan lépést, amivel a lehetséges pár tízmilliós nagyságrendet még meg lehetne takarítani. Arról beszélni azonban, hogy itt több százmilliós veszteséget nem lehet kigazdálkodni, nem reális. A végleges üzleti terv elkészítésére április végéig kapott időt a kórház.

Berke IstvánBerke IstvánA veszteségből 74 millió forint kifejezetten a gazdasági társasági formában történő működtetés következménye, ám ahogy a szakértő is jelezte, ez akkor is létrejött volna, ha nem ilyen formában működött volna az intézmény.
A veszteség másik felét kitevő, közel 300 millió forint, az OEP finanszírozás és a költségek között fennmaradó különbség, mely – megint csak a szakértők szerint - indokoltnak mondható és legfeljebb pár tízmillióval csökkenthető - azaz nagyon kicsi a mozgástér.

Szóba került, hogy bizonyos fokig az ellátottak körének szűkítése is segíthetne ezen, hiszen most a 28 ezres várost terheli a 90 ezer embert ellátó kórház minden költsége - ám ez rövidtávon nem megoldható.

Berke István hozzátette:
- Nemcsak az egészségügyi de például az oktatás terén is általános, hogy az állami normatívákhoz az önkormányzatoknak hozzá kell járulni. Sok olyan intézményt érint ez, melyeket talán nem lenne kötelező fenntartani, de egy várost az ilyenek miatt lehet városnak nevezni… Több ilyen intézménye van Jászberénynek is, ám érdekes módon egyiknél sem volt ekkora vita, mint amilyen a kórház „bepótlása” miatt kialakult. Pedig azokra évente jó egymilliárdot költünk. A kórházra pedig – ami közel ötszáz fős létszámával igazi nagyüzemnek számít – 370 millió körüli összeget kell költeni. Ha belegondolunk, arányaiban ez nem akkora összeg. Ráadásul az intézmény nem is működik rosszul, még a problémák ellenére sem. Ezzel is tisztában kellene lenni a lakosságnak, ez pedig a sajtó feladata is - mondta Berke István.

Íme, rajtunk nem múlik.