Modellértékű egészségügyi szövetség alakult Jászberényben

A ceglédi Toldy Ferenc-, a jászberényi Szent Erzsébet- és a Hatvani Kórház, egy szakrendelő és két egészségügyi magánvállalkozás hosszas egyeztetések után arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi helyzetből a legjobb kiutat a klaszterbe tömörülés jelenti. Az említett intézmények három megyében és Budapesten találhatók, de a közös cél elérését- véleményük szerint- sem megye-, sem régió-határok nem akadályozhatják meg – hangzott el azon a sajtótájékoztatón melyen az intézményvezetők a sajtó munkatársai előtt kézjegyükkel látták el alapító dokumentumot.

Az eseményen részt vett Dr. Pusztai Dezső a ceglédi Toldy Ferenc Kórház főigazgatója, Dr. Zámbó László hatvani Albert Schweitzer Kórház ügyvezetője, Balaton Péter a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének titkára és Dr. Bálint Péter, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház ügyvezetője.

Mint Dr. Pusztai Dezső elnök elmondta, Magyarországon az egészségügyben eddig példa nélküli ez a kezdeményezés, hiszen próbálkozások voltak e területen, de nem jutott el soha a megvalósításig az elképzelések sora. A klaszterbe tömörülés nyugaton már működő, bejáratott forma, csak hazánkban jár még gyerekcipőben.

A szövetség laza alapokon szövődik, nem is biztos, hogy mindig minden tagjának együtt kell egy egy alkalommal működni. A klaszterbe tömörülő intézmények megtartják gazdasági individualitásukat, ugyanakkor igyekeznek kihasználni a közös fellépésből adódó előnyöket. Érdekesség, hogy a három alapító kórház három megyében és három régióban található, ennek ellenére ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

Dr. Bálint Péter szerint maga a Semmelweiss terv is közös gondolkodásra buzdít és ez az a szemlélet, amely nagy segítséget jelenthet. Mint elhangzott, a magyar egészségügy nagy problémája , hogy nem talál külső forrást. A klaszter ebben is tud segíteni. , hiszen új pályázati lehetőségek nyílnak meg a szövetségre lépő tagintézmények előtt.

A betegek teljeskörű átjárását ugyan ez a rendszer még nem teszi lehetővé, de a klaszter az alapítók reménye szerint elindul az ez irányba vezető úton. A kórházak profilja – hiszen alapvetően városi kórházakról van szó - a tervek szerint megmarad, de próbálnak olyan párhuzamosságokat megszüntetni, mint például ugyanazon beteg többszöri azonos jellegű vizsgálata, ha a például a másik kórházba kerül. Mind ez, mind például a közös beszerzések költséghatékonyabbá tehetik a működést.

A klaszter mindenesetre egy lehetőség, a résztvevőktől függ, mennyire töltik meg tartalommal – mondta dr. Balaton Péter

Az alapítók meggyőződése, hogy kezdeményezésük – megfelelő támogatottság esetén – sikeres, ezáltal példaértékű, mások által is követhető lesz, s a hónapok óta tartó tervezgetés után végre az egészségügyi más résztvevői is a cselekvés útjára lépnek.