Megújul a 32-es út

Szinte teljes hosszában felújítják a 32-es főutat, a beruházás előkészítése jelenleg folyamatban van. A beavatkozás nyomán biztonságosabb és gyorsabb lesz a térség közúti közlekedése. Az előkészítési munkálatokra 480 millió forint áll rendelkezésre, jelentős részben európai uniós forrásból- tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Öt részletben tervezik felújítani a 32. számú főutat Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében. A korszerűsítési munkálatok során a tervek szerint – a Jászberény átkelési szakasz kivételével – összesen 72,5 kilométeren újítják fel és erősítik meg a kétszer egy sávos főút burkolatát úgy, hogy a 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek forgalmát is elviselje. A beavatkozás során a kerékpárosokra is gondolnak, a projekt előkészítése keretében a hiányzó kerékpárutak kiviteli terveit is elkészítik, de teljesen külön dokumentálva.

A 11,5 tonnás burkolatmegerősítés tervezésének az érintett szakaszon lévő hidakra is ki kell terjednie, valamint ahol szükséges, át kell építeni a meglévő csomópontokat. A tervezés során ugyancsak számolni kell forgalomcsillapító szigetek létesítésével a lakott területek határán, valamint az autóbuszmegállók öbleinek kialakításával. A gyalogos-átkelőhelyeket az engedélyezési tervben szerepeltetik majd.

„A felújítást követően gyorsabb és biztonságosabb lesz a régió forgalma, ami növelheti a térség versenyképességét, s ezzel kedvezően hathat a foglalkoztatásra is” – mondta Loppert Dániel, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetője.
Az előkészítési dokumentumok közül elsőként elkészült a megvalósíthatósági hatástanulmány, amelyet a tervező Speciálterv Kft. a szerződés szerint átadott a NIF Zrt-nek. Az engedélyezéshez szükséges többi dokumentum az előkészületi stádiumban van. A beruházás előkészítése a tervek szerint 2014. július végéig lezárul.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 480 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az ERFA fedezi.