Kiemelt elismerést kapott az Electrolux a dust&goneTM technológia fejlesztésért

Kiemelt elismerésben részesítette az Electrolux Lehel Kft.-t a Magyar Innovációs Nagydíj zsűrije az idei díjátadón, a beépített tollseprűs porszívók megtervezéséért. A szabadalmaztatott dust&goneTM technológia a porzsák nélküli SuperCyclone és a porzsákos Jetmaxx porszívókban mutatkozott be. Az új modellek az Electrolux jászberényi porszívógyárában készülnek.

Idén, huszadik alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat. Az elismerésben olyan vállalkozásokat részesítenek, amelyek kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítményt értek el, például új termékek vagy új eljárások bevezetésével, vagy új szolgáltatások értékesítésével. A kitüntetést a Magyar Innovációs Alapítvány szervezésében ítélik oda, a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, valamint az Iparfejlesztési Közalapítvánnyal közösen.

Az Electrolux dust&goneTM technológia fejlesztését megelőzte egy felmérés, melyből kiderült, hogy az európai háztartások 57 százalékában tollseprűt használnak a nehezen elérhető helyek és a bútorok portalanításához. A tollseprűnek és a hagyományos portörlő eszközöknek azonban külön tároló hely kell, és használat után ki kell rázni őket, például az ablakban vagy az erkélyen, ami nem túl higiénikus és kényelmes megoldás.

Az Electrolux egyedülálló, dust&goneTM technológiával ellátott porszívói, a beépített tollseprűvel, pontosan erre a problémára kínálnak megoldást. Porszívózás közben csak ki kell húzni a helyéről a tollseprűt, portalanítani vele a kívánt felületeket, és már folyatatható is a takarítás. A tollseprűt magában a porszívóban lehet tárolni, és tisztítani, tehát nem foglal helyet a szekrényben, ugyanakkor higiénikusan tisztán tartható.

Portalanítás után csak be kell tolni a helyére a kis piros tollseprűt, és a bekapcsolt porszívó automatikusan megtisztítja. Ráadásul elektrosztatikus töltést is ad a különleges anyagból készült, mosógépben mosható portörlőnek, így a következő takarításnál ismét hatékonyan szedi össze a bútorokról a port. A teleszkópos, összecsukható nyélnek köszönhetően a tollseprű kis helyen elfér a porszívóban, ám szükség esetén messzebbre is elér. Hajlítható fejével a nehezen elérhető helyeket, például a karnisokat, az ajtók tetejét vagy a csillárokat is egyszerű portalanítani.

A technológia a porzsákos Electrolux Jetmaxx dust&goneTM és a porzsák nélküli Electrolux SuperCyclone dust&goneTM porszívókban jelent meg 2011 tavaszán.

Az Electroluxnak nem először részesült hasonló elismerésben. A vállalat megkapta a Magyar Szabadalmi Hivatal 2009. évi, illetve az Iparfejlesztési Közalapítvány 2009. évi Szervezési Innovációs Díját az Ultra One porszívó (a valaha épített legjobb porszívó és tartozékrendszer) megtervezésért. Egy évvel korábban pedig a vállalatnak ítélték az Iparfejlesztési Közalapítvány 2008. évi Szervezési Innovációs Díját a fogyasztói igényekre épülő innovatív koncepció, az Ultrasilencer Green, környezetbarát porszívó megvalósításáért.