Hűtlen kezelés gyanúja Jászapátin

Büntetőfeljelentést tett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés fideszes elnöke – adata hírül több országos hírportál az elmúlt napokban. Az ügy a 2004-2005-ben címzett állami támogatással megvalósult jászapáti gimnázium és szakközépiskola épületének rekonstrukciójához kapcsolódik.

Jogerős ítélet alapján a megyei önkormányzatnak alperesként a rekonstrukcióban részt vevő pernyertes alvállalkozóknak összesen 34,6 millió forintot kellett kifizetnie - mondta el az elnök kedden az MTI-nek. Hozzátette: ezt az összeget az általános tartalékból vették el, amellyel tovább növekedett a megye 2011. évi költségvetési hiánya. Kovács Sándor jelezte: a perben eljáró ügyvédek szakmai javaslatára született a feljelentés.

Az ügy még 2004-ra nyúlik vissza, amikor a közgyűlés az oktatási intézmény több mint 800 millió forint értékű felújításával fővállalkozóként a szolnoki Hajlék Kft.-t bízta meg. A céggel aztán annak időközben támadt pénzügyi problémái és a munkák késedelmes teljesítése miatt 2005 nyarán szerződést bontottak, és a befejezéssel egy másik vállalkozást bíztak meg.

A Hajlék Kft. pénzügyi gondjai közepette az alvállalkozók által elvégzett munkák egy részét nem fizette ki, és az érintettek hiába kezdeményeztek ellene felszámolási eljárást, ily módon sem jutottak hozzá a pénzükhöz. Ezután indítottak pert a megyei önkormányzat ellen követelésük teljesítéséért, és a Debreceni Ítélőtábla jogerősen 34,6 millió forintot ítélt meg számukra.

Az ítélőtábla a megyei önkormányzat kártérítési felelősségét kizárólag a megyei közgyűlés akkori elnökének nyilatkozataira alapította, és biztosítási kárként állapította meg. A megyei vezető ugyanis 2005 júliusában arra biztatta a felpereseket, hogy az elmaradt kifizetések miatt ne hagyják abba a munkát, az alvállalkozói díjak kiegyenlítéséről személyesen gondoskodni fog.