Bér-kép. A jászberényi bérlakás helyzet számokban

Tudta Ön, hogy Jászberényben az önkormányzat az utóbbi 14 évben 4 új lakást épített az eladott több, mint 500 lakással szemben? A június 24-én esedékes képviselő-testületi ülés anyagait böngészve akadtunk az alábbi statisztikai halmazra, mely képet ad a város bérlakás piacáról. Annyira ugyan nem izgalmas olvasmány, mint egy Agatha Christie mű, de némi érdeklődésre talán számot tarthat, így hát szemezgettünk belőle:

Az önkormányzat tulajdonában 1994-ben még több, mint 700 lakás volt. 1994. április 1 jétől 1995. október 31-ig a lakások nagy része - több, mint 500 db - eladásra került, főleg a benne lakó bérlők számára. A lakáseladások óta eltelt időszakban az önkormányzat 4 új lakást épített az eladott több, mint 500 lakással szemben.

A vevők nagy része egy összegben fizette ki a vételárat, ma még 22 adóst tartunk nyilván, akik részletfizetésre vásárolták meg a lakásukat, és havi egyenlő részletekben törlesztenek, 15-20-25 éves időtartamban.

Jelenleg 193 lakás van az önkormányzat tulajdonában. További 3 db lakás (Jászberény, Kossuth utca 2.) a Magyar Állam tulajdonát képezi, azonban e lakásokat a JVVZrt. kezeli és az önkormányzat jelöli ki a bérlőt. Ezen felül a Szőlő utcában, az ún. nővérszállóban és a Szabadság téri gondozóházban 16 olyan szoba, amelyek kialakításuk miatt nem sorolhatóak a lakások közé.

A lakások közül 38 komfort nélküli, 1 db félkomfortos, 144 db komfortos, ebből 93 db egyedi gázfűtéses és 13 db összkomfortos.

A Szent Erzsébet Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.-nek 11 lakásra, a Jászberényi Rendőrkapitányságnak 9 lakásra, az Antenna Hungária Zrt.-nek 2 lakásra, a Szent István Egyetemnek 1 lakásra és a Lehel Sport Kht.-nak 1 lakásra van bérlőkijelölési joga. Ezekben az esetekben az intézmények jelölhetnek bérlőt a lakásra, az önkormányzat illetékes bizottságának hozzájárulása azonban mindig feltétele a szerződés megkötésének. A bérlők az intézmény dolgozói közül kerülnek ki, s bérleti joguk az adott intézménynél fennálló munkaviszonyuk, vagy közszolgálati jogviszonyuk időtartamáig szól.

A fennmaradó 172 bérlakás szociális és piaci alapú lakbérrel kerül bérbeadásra. Jelenleg 6 lakás piaci alapú, a fennmaradó 166 pedig szociális alapú bérlet. A bérleti szerződés csak határozott időre köthető meg, melynek időtartama maximum 5 év. Határozott idejű bérleti szerződés 107 db van.

Vannak azonban még olyan bérleti szerződések is (59 db), amelyek határozatlan időre szólnak, ezeket a szerződéseket még 1994 előtt kötötték. Ezeket a bérlőket, ha a lakásukat visszaadják, vagyis lemondanak a bérleti jogukról, ún. lelépési díj illeti meg, amely a lakás mindenkori forgalmi értéke 50 %-ának megfelelő összeg. 1996 óta összesen 40 db lakás bérleti jogáról mondtak le, és ennek fejében az önkormányzat közel 41 millió Ft-ot fizetett ki.

A bérlő személyének kiválasztása a szociális és piaci alapon történő bérbeadás esetében is pályázati eljárás keretében folyik. A bérleti joggal rendelkező személyt a szerződéses jogviszonya megszűnésekor újabb maximum 5 évre szóló előbérleti jog illeti meg. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakásban lakó bérlők szinte minden esetben élnek előbérleti jogukkal, arról ritkán mondanak le, s személyi körülményeik indokolttá teszik a bérleti szerződések meghosszabbítását, mivel lakhatásukat ezek a személyek más módon nem tudják megoldani.

Pályázat csak megüresedett lakásra írható ki, s az elmúlt években tapasztaltak alapján elmondható, hogy a rendelkezésre álló bérlakásokban a bérlők személyének változása elhanyagolható számú. Évente átlagosan 5-6 pályázat kerül kiírásra. A lakás elhelyezkedésétől, komfortfokozatától függően a pályázók száma változó, de általában 20-30 fő is pályázik egy komfortosabb lakásra.

Jelenleg egy összkomfortos bérlakás bruttó bérleti díja (m2/hó-ban) szociális lakásbérleti díj esetén 285 Ft, piaci ár esetében 860 Ft.

2003 –ban az önkormányzati lakások bérbeadásából származó bevétel 11.509 ezer Ft volt. A bevételt a kiadások 6.009 ezer Ft-tal haladták meg. Tavaly azonban – ez volt az első alkalom - pozitív lett a mérleg: az önkormányzati lakások bérbeadásából származó bevétel 22.457 ezer Ft volt. Ez a kiadásokat 8.945 ezer Ft-tal haladta meg.
Jelenleg a következő lakások állnak üresen: Rákóczi út (piaci alapú, itt többszöri pályáztatás ellenére nincs érdeklődő), Fürdő u. (Liska József Erősáramú SZKI részére), Riszner sétány (2008. február óta üres. A felújításról a mai napig nincs döntés), Faiskola u. 7. fsz.8. (A bérlő a lakást elhagyta, felújítása szükséges.), Szőlő u. (Itt 4 db földszinti lakás van, melyek jelenlegi állapotukban lakhatatlanok.)

A görgetett lakbér kintlévőség (2003.01.-2008.12.31-ig) 7.014.358 Ft. Ebből 2008. december 31.-i tartozásból a kezelő beszedett 3.124.758 Ft-ot. 2009. évben 9.723 ezer Ft lakbért számláztak ki, és 6.752 ezer Ft-ot szedtek be. A 2009.évi hátralékot az okozza, hogy a bérlőktől elsősorban a 2008.évi kintlévőségek behajtását végzik kiemelten, de folyamatosan kézbesítik a 2009.évi hátralék megfizetésére vonatkozó felszólításokat is, melyből idén 181 db-ot adtak ki.

A hátralékkal rendelkező bérlők nagy része munkahellyel és állandó jövedelemmel nem rendelkezik, ezért a kezelő a kintlévőséget a szóbeli, írásbeli felszólítások kézbesítése (személyes felkeresés) ellenére nem tudja beszedni. A fizetési meghagyás és ezt követő végrehajtás jogi úton történő elindítása nem a jogi korlátok miatt nem történik meg, hanem azon okokból, hogy végrehajtást csak olyan bérlőkkel szemben lehet foganatosítani, akik ingó- és ingatlan tulajdonnal rendelkeznek. A kiutalt bérlakásokban élő bérlőinek kivétel nélkül nincs lefoglalható ingó- és ingatlantulajdona. A jogi úton történ behajtás idő- és költségigényes; de nem eredményes.

Ezek idáig a száraz tények. A 25 oldalra rúgó tájékoztatóban természetesen szerepelnek elképzelések is, melyeket az illetékes bizottságok a kezelővel együtt, a jelenlegi helyzet felülvizsgálatára és javítására dolgoztak ki. A részletes tájékoztató megtalálható a város honlapján, az önkormányzati ülés közzétett anyagai között.