„Jóska, levelet hozott a Posta…”

Bizony… kettőt is.

Ráadásul egymást követő napon… ugyanonnan… a feladó a Jászberényi Polgármesteri Hivatal.

És akkor mi van?

Az van, hogy mindkettő az adó ügyben érkezett, csak az egyiket – egy értesítést - a város jegyzője szignózta és sima levélként jött, a másik szintén a jegyző megbízásából, de az Adóigazgatási Irodától – egy határozat – és Tértivevényes küldeményként.

Ezzel nincs semmi gond, viszont mindkét értesítés ugyanazon adókötelezettségről szól, nevezetesen gépjármű adóról.

Miért kell ugyanarra a dologra vonatkozó dokumentumokat két külön alkalommal egy-két nap különbséggel postázni? Ha fontos a személyes átvétel –egy határozat esetében feltétlenül az, akkor abba a borítékba kellene beletenni az értesítést és a csekkeket is, de minek külön küldeni?
Megpróbáltam kikalkulálni… a tértivevényes levél 300 Ft, a sima, ha nem elsőbbségi, akkor 115 Ft. Ez ugye 415 pengő forint. Azt ugyan nem tudom, hogy az összes adónem esetében mennyi levélről van szó, de gyanítom nem kevésről… biztos, hogy ez a leggazdaságosabb megoldás? Az ugyan nem kizárt, hogy egy eljárási szabály rendelkezik így, de ettől még nem lesz ésszerű. Mondjuk egy fokkal jobb, mint anno az a bizonyos nulla forintra kiállított csekk – ez nem is mai és nem is jászberényi történet volt.

Egy Jászberénynyi város kötelező, és önként vállalt kötelezettségeinek költségeit távolról sem nem biztosítja a központi költségvetés. Azon morfondírozok, hogy ilyen körülmények között nem érné-e meg esetleg egyetlen levélben tájékoztatni az adózót fizetési kötelezettségéről, mellékelni a csekkeket és a határozatot. És ez csak egy adónem a sok közül… azt ugye meg kiskorunktól tudjuk, hogy sok kicsi sokra megy.

Időről-időre látni az olcsó állam zászlaját, hol magasabban, hol alacsonyabban lobogni, de az ilyen eljárás szimpla pazarlás. A termelő szférában számtalan bevett módszer létezik a felesleges gyártási mozzanatok kiszűrésére, a hatékonyság és a gazdaságosság növelésére… na jó, ott verseny folyik, kemény verseny.
Vajon a hazai közigazgatásban miért nem alkalmazzuk ezeket egy sokkal szigorúbb környezetben bevált módszereket. Csak csendben jegyzem meg, hogy az alig tízmilliós országunk közigazgatási apparátusa nagyobb, mint a Skandináv országoké együttvéve. Gondolom azért arra felé nem ismertek az ilyen „költségkímélő” megoldások.

„Jóska, levelet hozott a Posta…”, de miért kettőt, ami egy borítékban is megférhetne… megpróbáltam bele is fér... A képet az sem teszi szebbé, hogy a megkapott értesítés a korábbiakhoz képest kevesebb összegről szól...